
Sardela europejska, chamsa
Sardela europejska, chamsa (Engraulis encrasicolus) to gatunek niewielkiej ryby z rodziny sardelowatych. Ciało sardeli jest wydłużone i smukłe. Ma dośc duże oczy. Grzbiet jest ciemny, zielony, rzadziej zielononiebieski. Boki są srebrzyste.Spód jest jasny. Samiec wzdłuż linii bocznej ma kostne twory. Ma szeroki i głęboko wcięty otwór gębowy, który sięga aż za linie oczu. Szczęka górna wysunięta, koniec pyska stanowi charakterystyczny "nos".
Występowanie i środowisko PL
Występuje w wodach słonych, a czasem także w słonawych. Występuje we wschodniej części Atlantyku. Najliczniejsza jest w Morzu Śródziemnym i Czarnym, rzadko bywa w Zatoce Gdańskiej.
Tryb życia i zachowanie
Prowadzi pelagiczny tryb życia, żyje w ławicach. Odbywa dalekie wędrówki. Ryba ta żyje zaledwie 3-4 lata.
Morfologia i anatomia
Sardela europejska osiąga 15 cm długości ciała, w wyjątkowych warunkach 20 cm. Ma bardzo delikatną łuskę i wierzchnią część skóry, która szybko odpada.
Pożywienie
Sardele zjadają skorupiaki i larwy ryb (plankton).
Rozmnażanie
Tarło odbywa kilka razy w ciągu roku od czerwca do października. Po tarle samce giną. W drugim roku życia osiąga dojrzałość płciową. Ikra pływa w toni wodnej. Po roku czasu larwy osiągają już długość 10 cm.
Ochrona i zagrożenia LC
Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. To ryba o bardzo dużym znaczeniu gospodarczym. W Polsce gatunek ten nie jest objęty żadną ochroną.
Ciekawostki
Konserwowanie mięsa sardeli trwa nawet kilka lat.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2016-08-31, GAT-4207 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ● ● ● Okres rozrodczy sardeli europejskiej.