PL

Sardela europejska, chamsa

Sardela europejska, chamsa (Engraulis encrasicolus) to gatunek niewielkiej ryby z rodziny sardelowatych. Ciało sardeli jest wydłużone i smukłe. Ma dośc duże oczy. Grzbiet jest ciemny, zielony, rzadziej zielononiebieski. Boki są srebrzyste.Spód jest jasny. Samiec wzdłuż linii bocznej ma kostne twory. Ma szeroki i głęboko wcięty otwór gębowy, który sięga aż za linie oczu. Szczęka górna wysunięta, koniec pyska stanowi charakterystyczny "nos".


Sardela europejska, chamsa(Engraulis encrasicolus)
© Picture Partners - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Występuje w wodach słonych, a czasem także w słonawych. Występuje we wschodniej części Atlantyku. Najliczniejsza jest w Morzu Śródziemnym i Czarnym, rzadko bywa w Zatoce Gdańskiej.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi pelagiczny tryb życia, żyje w ławicach. Odbywa dalekie wędrówki. Ryba ta żyje zaledwie 3-4 lata.

Morfologia i anatomia

Sardela europejska osiąga 15 cm długości ciała, w wyjątkowych warunkach 20 cm. Ma bardzo delikatną łuskę i wierzchnią część skóry, która szybko odpada.

Pożywienie

Sardele zjadają skorupiaki i larwy ryb (plankton).

Rozmnażanie

Tarło odbywa kilka razy w ciągu roku od czerwca do października. Po tarle samce giną. W drugim roku życia osiąga dojrzałość płciową. Ikra pływa w toni wodnej. Po roku czasu larwy osiągają już długość 10 cm.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. To ryba o bardzo dużym znaczeniu gospodarczym. W Polsce gatunek ten nie jest objęty żadną ochroną.

Ciekawostki

Konserwowanie mięsa sardeli trwa nawet kilka lat.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2016-08-31, GAT-4207

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Sardela europejska, chamsa
       

Okres rozrodczy sardeli europejskiej.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.