logo

Sekretarz

Sekretarz (Sagittarius serpentarius) to jedyny przedstawiciel rodziny sekretarzy. Przypomina połączenie żurawia z ptakiem drapieżnym. Ma długie nogi w kolorze różowym, do połowy opierzone na czarno. Charakterystyczne są długie pióra na karku w kolorze czarnym, które przypominają XIX-wieczne pióra do pisania. Stąd wywodzi się nazwa ptaka. Środkowe dwie sterówki są silnie wydłużone, a w locie sięgają daleko poza wyciągnięte prosto nogi. Upierzenie jasnoszare i czarne na końcach skrzydeł i ogona. Dziób charakterystyczny dla drapieżnych. Wokół oka występuje naga skóra. Ubarwienie samca i samicy jest takie samo.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Zamieszkuje Afrykę na południe od Sahary. Można go spotkać na trawiastych równinach i stepach z gęstą roślinnością. W niektórych rejonach żyje na terenach rolniczych.

Tryb życia i zachowanie

Większość czasu sekretarz spędza na ziemi w poszukiwaniu pokarmu. Ptaki te, szczególnie młode, lubią ścigać się pieszo z uniesionymi skrzydłami. Wyścig często kończy się kopaniem i skakaniem na siebie.

Ptak ten poluje na ziemi, krocząc w szybkim tempie, bo około 3 km/h, przez sawannę. Ofiary pokonuje stopami lub dziobem.

Cechuje je silny terytorializm. Jest zwykle osiadły. Na niektórych terenach prowadzi koczowniczy tryb życia. Nocuje na szczycie drzewa lub w gnieździe.

Poluje w grupach rodzinnych.

Jest dobrym lotnikiem. Wykorzystuje (jak bocian) wznoszące prądy powietrzne. Szybuje więc wysoko z wyciągniętą szyją i nogami. Potrafi wykonywać w powietrzu skomplikowane ewolucje.

Pożywienie

Poluje na płazy, gady (w tym węże), ssaki, ptak, jaja i owady. Małe połyka w całości.

Rozmnażanie

Sekretarze łączą się w stałe pary. Gniazdo znajduje się najczęściej na szczycie drzew o płaskich koronach, nie zawsze wysoko nad ziemią. Samica składa 1-3 jaja w kolorze zielonym. Samica wysiaduje jaja przez 42-46 dni. Pisklęta pozostają w gnieździe przez następne 65-106 dni i opiekują się nimi samiec i samica. Nie wszystkie przeżywają, gdyż rodzicom jest trudno wyżywić wszystkie pisklęta. Młode na początku karmione są przez zwracanie zawartości wola. W wolu dostarczana jest także woda. W ciągu roku wyprowadza do 3 lęgów.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2015-03-04, GAT-714




Pokrewne gatunki ptaków

Sekretarze
Sekretarze

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków zwierząt z tej samej rodziny.



Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki Kostka
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Mapa świata Puzzle
Montessori - Zwierzęta
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.