Logo Media Nauka

PL

Sieweczka morska

Sieweczka morska (Charadrius alexandrinus) to gatunek z rodziny siewek zamieszkujący wybrzeża mórz i jezior. Ten niewielki ptak ma dużą, płaską głowę i cienki, czarny dziób. Czoło, szyja i spód ciała białe. Grzbiet, skrzydła i wierzch głowy szarobrązowe. Małe cieniste plamy z boku piersi.

Sieweczka morska (Charadrius alexandrinus)
© Erni - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Występuje w Europie, zachodniej, środkowej i południowej Azji, Australii, Ameryce Północnej i Południowej. Zimuje w Afryce oraz południowej Azji. Do Polski zalatuje wyjątkowo, kilkukrotnie obserwowana na wybrzeżu. Zamieszkuje okolice zbiorników wodnych.

Tryb życia i zachowanie

Ptak wędrowny.

Pożywienie

Owady, skorupiaki, pierścienice.

Rozmnażanie

Gniazdo buduje na ziemi. Znosi 4 jaja jeden raz w roku.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-08-01, GAT-2538


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaCzajka
Vanellus vanellus
ikonaCzajka miedziana
Vanellus chilensis
ikonaCzajka stepowa
Vanellus leucurus
ikonaCzajka towarzyska
Vanellus gregarius
ikonaMornel
Charadrius morinellus
ikonaSieweczka mongolska
Charadrius mongolus
ikonaSieweczka obrożna
Charadrius hiaticula
ikonaSieweczka pustynna
Charadrius leschenaultii
ikonaSieweczka rzeczna
Charadrius dubius
ikonaSiewka szara
Pluvialis dominica
ikonaSiewka złota
Pluvialis apricaria
ikonaSiewka złotawa
Pluvialis fulva
ikonaSiewnica
Pluvialis squatarola




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.