logo



Sieweczka nowozelandzka

Sieweczka nowozelandzka (Charadrius obscurus) to gatunek ptaka z rodziny sieweczkowatych. Dziób czarny, nogi popielate. Wierzch głowy i pokrywy uszne brązowawe, reszta biała. Skrzydła i ogon z wierzchu brązowawe. Spód rdzawo-białawy z rdzawą piersią.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ptak ten żyje na bardzo niewielkim obszarze w Nowej Zelandii. Zasiedla podmokłe trawiaste tereny i nadmorskie wybrzeża.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia CR

Gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem. Ma status CR w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Charadrius o. aquilonius - sieweczka rdzawa, Dowding, 1994
  • Charadrius o. obscurus - sieweczka nowozelandzka, Gmelin,JF, 1789


© medianauka.pl, 2021-08-20, GAT-6477

Pokrewne gatunki ptaków

ikonaSieweczka andyjska
Charadrius alticola
ikonaSieweczka blada
Charadrius melodus
ikonaSieweczka długonoga
Charadrius asiaticus
ikonaSieweczka grubodzioba
Charadrius wilsonia
ikonaSieweczka krzykliwa
Charadrius vociferus
ikonaSieweczka piaskowa
Charadrius pecuarius
ikonaSieweczka płowa
Charadrius collaris
ikonaSieweczka skąpopłetwa
Charadrius semipalmatus
ikonaSieweczka sundajska
Charadrius peronii
ikonaSieweczka śniada
Charadrius tricollaris
ikonaSieweczka przylądkowa
Charadrius pallidus
Sieweczkowate
Sieweczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/



Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki Kostka
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Mapa świata Puzzle
Kubek sowy
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.