Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Sieweczka rzeczna
(Charadrius dubius)

Sieweczka rzeczna (Charadrius dubius) to gatunek ptaka z rodziny siewek, podobny do sieweczki obrożnej, od której ma mniejsze czarne plamy na czole i wolu. Dziób ma czarny kolor. Z wierzchu upierzenie jest brunatne, od spodu białawe. Młode osobniki nie mają czarnych elementów upierzenia. Wokół oka widnieje jaskrawożółta obwódka.

Sieweczka rzeczna (Charadrius dubius)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Sieweczka rzeczna (Charadrius dubius)
Nazwy obce
angielska: Little Ringed Plover
niemiecka: Flussregenpfeifer
czeska: Kulík říční
francuska: Petit Gravelot
hiszpańska: Chorlitejo chico
Pierwsze opisanie gatunku
Scopoli, 1786
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Sieweczka rzeczna - mapa występowania na świecieSieweczka rzeczna - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 18 cm
Ciężar: od 30 g do 40 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Siewkowate (Charadriidae)

Występowanie i środowisko

Sieweczkę rzeczną można spotkać nad piaszczystymi i żwirowatymi brzegami rzek, jezior. Czasem występuje w dużej odległości od wody. Występuje w Europie, Azji i Afryce. W Polsce nie jest liczna.

Tryb życia i zachowanie

To dobry biegacz. Świetnie lata. To ptak wędrowny. Przylatuje do Polski w okresie od marca do połowy maja, a odlatuje w okresie od lipca do października.

Morfologia i anatomia

Dorasta do 18 cm długości ciała. Osiąga 30-40 g masy ciała.

Pożywienie

Poluje na owady i inne bezkręgowce.

Rozmnażanie

Gnieździ się na ziemi w dołku wygrzebanym w podłożu. Samica raz w roku składa w okresie od końca maja do początku czerwca średnio 4 jaja, które wysiaduje samica i samiec. Okres inkubacji wynosi 22-28 dni. Dość samodzielne pisklęta pozostają pod opieką samca i samicy. Po trzech tygodniach uzyskują zdolność lotu.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podlega ochronie gatunkowej.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-22, GAT-2539


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
sieweczka rzeczna
  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona       

Przylot do kraju sieweczki rzecznej.

    tlo-ikonatlo-ikona      

Okres lęgowy sieweczki rzecznej.

      tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona   

Odlot z kraju sieweczki rzecznej.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.