Sieweczka obrożna

Sieweczka obrożna (Charadrius hiaticula) to bardzo nieliczny ptak lęgowy w naszym kraju. Ma krępą budowę ciała. Na głowie występuje czarno-biały rysunek, czarna maska na czole jest oddzielona białym paskiem. Wokół szyi i na piersi znajduje się czarna obroża. Z wierzchu ma popielaty kolor, od spodu jest biała. Na skrzydle znajduje się biała przepaska. W sezonie lęgowym nasada dzioba i nogi stają się pomarańczowe. Dziób ma czarną końcówkę. Samice i młode są mniej kontrastowo ubarwione.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Ptak ten występuje na dalekiej północy w Europie, Azji, na Grenlandii. Zimuje w południowej części Europy, Azji i w Afryce. W Polsce to nieliczny ptak lęgowy. Szacuje się, że w naszym kraju jest poniżej 500 par. Gniazduje na wybrzeżach Bałtyku i nad dużymi rzekami, głównie w centralnej Polsce. Preferuje tereny piaszczyste oraz porośnięte rzadko niską roślinnością.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Przejawia zachowania terytorialne, szczególnie podczas lęgów. Poza tym tworzy dość duże stada. Porusza się jak inne sieweczki. Biegnie, szybko przebierając nogami i nagle zatrzymuje się. Gdy jest zaniepokojona, wyciąga szyję do góry.

Pożywienie

Zjada owady, pierścienice, mięczaki i skorupiaki.

Rozmnażanie

Wyprowadza 1-2 lęgi w roku. Gniazduje zawsze w pobliżu wody w niewielkim zagłębieniu w piasku. Samica składa zwykle 3-4, rzadziej 5 jaj do połowy kwietnia. Wysiadywaniem zajmuje się samica i samiec przez 23-25 dni, począwszy od zniesienia ostatniego jaja. Pisklęta od razu potrafią zdobywać pokarm. Pozostają jednak krótko pod opieką rodziców. Potrafią latać po 24 dniach od wyklucia.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce jest to ptak narażony na wyginięcie. Podlega ścisłej ochronie.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

    W Polsce w tym okresie można obserwować sieweczki obrożne.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaSieweczka andyjska
Charadrius alticola
ikonaSieweczka blada
Charadrius melodus
ikonaSieweczka długonoga
Charadrius asiaticus
ikonaSieweczka grubodzioba
Charadrius wilsonia
ikonaSieweczka krzykliwa
Charadrius vociferus
ikonaSieweczka nowozelandzka
Charadrius obscurus
ikonaSieweczka piaskowa
Charadrius pecuarius
ikonaSieweczka płowa
Charadrius collaris
ikonaSieweczka skąpopłetwa
Charadrius semipalmatus
ikonaSieweczka sundajska
Charadrius peronii
ikonaSieweczka śniada
Charadrius tricollaris
Sieweczkowate
Sieweczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2015-04-26, GAT-769






Polecamy w naszym sklepie

Mapa świata Puzzle
Kubek sowy
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Paw Puzzle
Kubek zwierzęta Bałtyku
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.