Logo Media Nauka

Facebook

Sieweczka pustynna (Charadrius leschenaultii)
© FotoRequest - stock.adobe.com

Sieweczka pustynna

Sieweczka pustynna (Charadrius leschenaultii) to gatunek ptaka z rodziny sieweczkowatych. W szacie godowej na piersi widać rdzawą obrożę.

Występowanie i środowisko PL

Ptak występuje w Azji (gdzie gniazduje), Afryce i Australii. W Europie gniazduje na granicy z Gruzją. Jest też obecny w Turcji. Preferuje tereny pustynne, kamieniste, stepy. Podczas przelotów występuje na wybrzeżach. W Polsce sieweczka pustynna była notowana wyjątkowo.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 23 cm.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-04, GAT-6493




Pokrewne gatunki ptaków

Zapytanie nie zostało wykonane poprawnie!

ikonaCzajka białolica
Vanellus crassirostris
ikonaCzajka
Vanellus vanellus
ikonaCzajka miedziana
Vanellus chilensis
ikonaCzajka stepowa
Vanellus leucurus
ikonaCzajka towarzyska
Vanellus gregarius
ikonaMornel
Charadrius morinellus
ikonaSieweczka mongolska
Charadrius mongolus
ikonaSieweczka morska
Charadrius alexandrinus
ikonaSieweczka obrożna
Charadrius hiaticula
ikonaSieweczka rzeczna
Charadrius dubius
ikonaSiewka szara
Pluvialis dominica
ikonaSiewka złota
Pluvialis apricaria
ikonaSiewka złotawa
Pluvialis fulva
ikonaSiewnica
Pluvialis squatarola
Sieweczkowate
Sieweczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?






Polecamy w naszym sklepie

Biblioteczka Montessori. Przyroda
Montessori - Zwierzęta
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Paw Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.