logo

Sieweczka śniada

Sieweczka śniada (Charadrius tricollaris) to gatunek ptaka z rodziny sieweczkowatych. Wokół oka charakterystyczna, czerwona obrączka. Dziób czerwony z ciemnym końcem. Nogi różowe, blade. Wierzch brązowy, spód białawy. Czoło, brew i kark białe. Głowa poza brązową czapeczką popielata. Gardło jasne. Na szyi biała obroża z czarnymi brzegami.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Afryce na podmokłych terenach i morskich wybrzeżach.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Charadrius tricollaris tricollaris - sieweczka śniada, Vieillot, 1818
  • Charadrius tricollaris bifrontatus - sieweczka czarnolica, Cabanis, 1882


© medianauka.pl, 2021-08-21, GAT-6483




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaSieweczka andyjska
Charadrius alticola
ikonaSieweczka blada
Charadrius melodus
ikonaSieweczka długonoga
Charadrius asiaticus
ikonaSieweczka grubodzioba
Charadrius wilsonia
ikonaSieweczka krzykliwa
Charadrius vociferus
ikonaSieweczka nowozelandzka
Charadrius obscurus
ikonaSieweczka piaskowa
Charadrius pecuarius
ikonaSieweczka płowa
Charadrius collaris
ikonaSieweczka skąpopłetwa
Charadrius semipalmatus
ikonaSieweczka sundajska
Charadrius peronii
ikonaSieweczka przylądkowa
Charadrius pallidus
Sieweczkowate
Sieweczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj




Polecamy w naszym sklepie

Biblioteczka Montessori. Przyroda
Kubek zwierzęta Bałtyku
Montessori - Zwierzęta
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Mapa świata Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.