Ślizg prążkowany

Ślizg prążkowany (Parablennius gattorugine) to gatunek z rodziny ślizgowatych. Głowa okrągła, ciało bocznie spłaszczone. Nad oczami występują dwa rozgałęzione czułki. ciało nie posiada łusek, wytwarza śluz. Ubarwienie zmienne, zwykle żółtawozielonkawe lub brązowawe, często z poprzecznym prążkami.

Zdjęcia – galeria

Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w przybrzeżnej strefie Morza Śródziemnomorskiego oraz zachodniej strefie przybrzeżnej Atlantyku (Maroko, Portugalia, Hiszpania i Francja).

Środowisko

ryba morska
Oceany / Morza

Atlantyk
Morze Śródziemne

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi około 30 cm.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ryb

ikona
Atrosalarias fuscus
ikona
Alticus anjouanae
ikona
Andamia tetradactylus
Ślizgowate
Ślizgowate

Zobacz inne gatunki z tej rodziny.

Czy ryby śpią?

Czy ryby śpią?

Ryby nie zamykają oczu. Czy zatem zapadają w sen? Jak ryby śpią? Kiedy i skąd wiadomo, że zapadły w sen?

Elektryczne ryby

Elektryczne ryby

Wiele ryb potrafi wytwarzać prąd elektryczny. Czy prąd taki może być niebezpieczny dla człowieka? Czy można w jakiś sposób wykorzystać tę energię elektryczną?

Latające ryby

Latające ryby

Czy i jak daleko latają latające ryby? Po co to robią? Czy oddychają w powietrzu?

Jadowite ryby

Jadowite ryby

Czy istnieją ryby, które są jadowite na tyle, aby zagrozić zdrowiu i życiu człowieka? Czy w Polsce żyją jadowite gatunki ryb?

Najszybsza ryba świata

Najszybsza ryba świata

Z jaką maksymalną prędkością może płynąć ryba? Jak gatunek jest rekordzistą na świecie? Czy w Polsce można spotkać takich rekordzistów?


© medianauka.pl, 2019-03-02, GAT-610995




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
©® Media Nauka 2008-2023 r.