Soja owłosiona, soja uprawna, soja warzywna
Soja owłosiona, soja uprawna, soja warzywna (Glycine max) to gatunek jednorocznej rośliny oleistej z rodziny bobowatych.
Zdjęcia – galeria
Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.

© rustamank – stock.adobe.com
⤢ POWIĘKSZWystępowanie i środowisko PL - obcy
Gatunek rzadko spotykany w uprawach w Polsce, dziczejący przejściowo. Soja warzywna uprawiana jest w Azji i obu Amerykach. Gatunek pochodzi z Japonii i Chin. Wymaga stanowiska nasłonecznionego, ciepłego, wilgotnej i żyznej, próchniczej ziemi.
Brak danych.
Morfologia i anatomia
Liście są zielone, złożone z trzech listków.
Kwiaty są motylkowate, w kolorze fioletowym.
Owoc to owłosiony strąk.
Nasiona są jadalne.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
To najważniejsza roślina oleista w światowej produkcji.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | Wysiew nasion soi, zaraz po przymrozkach. |
Parametry

roślina zielna jednoroczna
nasłonecznione
Gatunek jadalny

Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Właściwości gleby | Gleba żyzna, próchnicza, dobrze przepuszczalna. |
Trudność uprawy | Uprawa i pielęgnacja łatwa. |
Stanowisko | Nasłonecznione. |
Wysiew do gruntu | Tak. |
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacji | Zobacz w kalendarzu. |
Rozmnażanie | Przez wysiew nasion. |

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie
Zastosowanie | Opis |
---|---|
Zastosowanie ogólne | Roślina o leczniczych właściwościach. |
Zastosowanie terapeutyczne |
|
Sposób działania, właściwości lecznicze | Nasiona soi zawierają w sobie pełny zestaw aminokwasów. Są zatem wartościowym źródłem białka. To jeden z podstawowych produktów w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Przyjmowanie przez dłuższy czas soi może zapobiegać rozwojowi osteoporozy, raka piersi. Przyjmowanie białka sojowego w miejsce produktów pochodzenia spożywczego ma zbawienny wpływ na układ krążenia. |
Przyjmowana postać |
|
Przeciwwskazania | Kobiety z rakiem piersi powinny ograniczać produkty sojowe. |
Pokrewne gatunki roślin
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej., ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
- Rebecca L. Johnson, Steven Foster, Tieraona Low Dog, David Kiefer – Przewodnik po ziołach leczniczych, ISBN 978-83-274-8955-5, wydawnictwo Olesiejuk 2019
© medianauka.pl, 2020-02-04, GAT-5328