Soja owłosiona, soja uprawna, soja warzywna

Soja owłosiona, soja uprawna, soja warzywna (Glycine max) to gatunek jednorocznej rośliny oleistej z rodziny bobowatych.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Soja owłosiona, soja uprawna, soja warzywna (Glycine max)

© rustamank – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL - obcy

Gatunek rzadko spotykany w uprawach w Polsce, dziczejący przejściowo. Soja warzywna uprawiana jest w Azji i obu Amerykach. Gatunek pochodzi z Japonii i Chin. Wymaga stanowiska nasłonecznionego, ciepłego, wilgotnej i żyznej, próchniczej ziemi.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Liście są zielone, złożone z trzech listków.

Kwiaty są motylkowate, w kolorze fioletowym.

Owoc to owłosiony strąk.

Nasiona są jadalne.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

To najważniejsza roślina oleista w światowej produkcji.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

           Wysiew nasion soi, zaraz po przymrozkach.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

fioletowy kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

zioła
rośliny uprawne
rośliny uprawne przemysłowe
roślina lecznicza
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Właściwości glebyGleba żyzna, próchnicza, dobrze przepuszczalna.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
StanowiskoNasłonecznione.
Wysiew do gruntuTak.
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.
RozmnażaniePrzez wysiew nasion.

zioła

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie


ZastosowanieOpis
Zastosowanie ogólneRoślina o leczniczych właściwościach.
Zastosowanie terapeutyczne
  • choroby układu krążenia
Sposób działania,
właściwości lecznicze
Nasiona soi zawierają w sobie pełny zestaw aminokwasów. Są zatem wartościowym źródłem białka. To jeden z podstawowych produktów w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Przyjmowanie przez dłuższy czas soi może zapobiegać rozwojowi osteoporozy, raka piersi. Przyjmowanie białka sojowego w miejsce produktów pochodzenia spożywczego ma zbawienny wpływ na układ krążenia.
Przyjmowana postać
  • postać surowa, produkt spożywczy
PrzeciwwskazaniaKobiety z rakiem piersi powinny ograniczać produkty sojowe.

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Rebecca L. Johnson, Steven Foster, Tieraona Low Dog, David Kiefer – Przewodnik po ziołach leczniczych, ISBN 978-83-274-8955-5, wydawnictwo Olesiejuk 2019

© medianauka.pl, 2020-02-04, GAT-5328




©® Media Nauka 2008-2023 r.