Tęgostery

Tęgostery (Dendrocolaptidae) to rodzina ptaków wróblowych, do których zaliczamy 53 gatunki w 13 rodzajach. W Polsce tęgostery nie występują.

Wygląd

Ubarwienie zwykle brązowe, oliwkowe lub rdzawe, często z kreskowaniem, plamkami na głowie, spodzie ciała i grzbiecie. Ogon i skrzydła są najczęściej rude. Sterówki są dość sztywne, mają ostro zakończone stosiny. Dzioby są często długie i zagięte w dół.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Długodziób wąsatyDługodziób wąsaty

Drymornis bridgesii

Długodziób wąsaty (Drymornis bridgesii) to ptak wróblowy z rodziny tęgosterów. Upierzenie brązoworude z kreskowaniem. Sterówki są sztywne, mają ostro zakończone stosiny. Dziób długi i zagięty w dół.


Drzewiarz perełkowanyDrzewiarz perełkowany

Lepidocolaptes affinis

Drzewiarz perełkowany (Lepidocolaptes affinis) to ptak z rodziny tęgosterów. Ma piękne upierzenie. Szyja, głowa i wierzch oliwkowo-brązowy z jasnym, cienkim kreskowaniem. Skrzydła z wierzchu i ogon rdzawoczerwone.





Inne gatunki

  • Drzewiarz czarnodzioby (Campylorhamphus falcularius)
  • Drzewiarz krzywodzioby (Campylorhamphus procurvoides)
  • Drzewiarz duży (Campylorhamphus pucherani)
  • Drzewiarz brązowogłowy (Campylorhamphus pusillus)
  • Drzewiarz czerwonodzioby (Campylorhamphus trochilirostris)
  • Tęgosterzyk większy (Deconychura longicauda)
  • Tęgosterzyk mniejszy (Deconychura stictolaema)
  • Drwal perłoszyi (Dendrexetastes rufigula)
  • Łaźczyk śniady (Dendrocincla anabatina)
  • Łaźczyk brązowy (Dendrocincla fuliginosa)
  • Łaźczyk rdzawy (Dendrocincla homochroa)
  • Łaźczyk wielkodzioby (Dendrocincla macrorhyncha)
  • Łaźczyk białogardły (Dendrocincla merula)
  • Łaźczyk duży (Dendrocincla tyrannina)
  • Tęgoster prążkowany (Dendrocolaptes certhia)
  • Tęgoster jednobarwny (Dendrocolaptes concolor)
  • Tęgoster rudogłowy (Dendrocolaptes hoffmannsi)
  • Tęgoster zebrowany (Dendrocolaptes picumnus)
  • Tęgoster płaskodzioby (Dendrocolaptes platyrostris)
  • Tęgosterek (Glyphorhynchus spirurus)
  • Drwal ciemnouchy (Hylexetastes brigidai)
  • Drwal czerwonodzioby (Hylexetastes perrotii)
  • Drwal prążkowany (Hylexetastes stresemanni)
  • Drzewiarz amazoński (Lepidocolaptes albolineatus)
  • Drzewiarz białobrewy (Lepidocolaptes angustirostris)
  • Drzewiarz mały (Lepidocolaptes fuscus)
  • Drzewiarz białogardły (Lepidocolaptes leucogaster)
  • Drzewiarz kreskowany (Lepidocolaptes souleyetii)
  • Drzewiarz łuskogłowy (Lepidocolaptes squamatus)
  • Długodziób białogardły (Nasica longirostris)
  • Kowal (Sittasomus griseicapillus)
  • Łaziec białogardły (Xiphocolaptes albicollis)
  • Łaziec wąsaty (Xiphocolaptes falcirostris)
  • Łaziec szarodzioby (Xiphocolaptes franciscanus)
  • Łaziec rudy (Xiphocolaptes major)
  • Łaziec kreskowany (Xiphocolaptes promeropirhynchus)
  • Łaziec brazylijski (Xiphocolaptes villanovae)
  • Tęgoster nadobny (Xiphorhynchus elegans)
  • Tęgoster ciemnogłowy (Xiphorhynchus erythropygius)
  • Tęgoster ciemnodzioby (Xiphorhynchus eytoni)
  • Tęgoster meksykański (Xiphorhynchus flavigaster)
  • Tęgoster płowy (Xiphorhynchus guttatus)
  • Tęgoster ciemny (Xiphorhynchus lachrymosus)
  • Tęgoster amazoński (Xiphorhynchus necopinus)
  • Tęgoster kropkowany (Xiphorhynchus obsoletus)
  • Tęgoster skromny (Xiphorhynchus ocellatus)
  • Tęgoster lamparci (Xiphorhynchus pardalotus)
  • Tęgoster jasnodzioby (Xiphorhynchus picus)
  • Tęgoster smugowany (Xiphorhynchus spixii)
  • Tęgoster aztecki (Xiphorhynchus striatigularis)
  • Tęgoster andyjski (Xiphorhynchus triangularis)

Występowanie i środowisko

Tęgostery występują w Ameryce Południowej i południowej części Ameryki Północnej (Meksyk). Zasiedlają lasy i ich skraje, a także drzewostany pośród otwartych terenów.

Tryb życia i zachowanie

Ptaki te sprawnie poruszają się po pniu drzewa. Sztywne sterówki pomagają im podpierać się na pionowych pniach. Stąd nazwa rodziny. Często wspinają się od podstawy pnia w górę drzewa.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi od 14 do 36 cm. Ciężar ciała wynosi od 11 do 160 g. Ptaki te mają mocne nogi.

Rozmnażanie

Gnieżdżą się w dziuplach lub szczelinach, czasem nawet za odstającym kawałkiem kory. Samica znosi 1-4 jaja, których wysiadywanie trwa 15-21 dni.

Pożywienie

Polują na bezkręgowce, głównie owady, a także na niewielkie kręgowce.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-05, RODZ-765



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.