Logo Media Nauka

Facebook



Tęgostery

Tęgostery (Dendrocolaptidae) to rodzina ptaków wróblowych, do których zaliczamy 53 gatunki w 13 rodzajach. W Polsce tęgostery nie występują.

Wygląd

Ubarwienie zwykle brązowe, oliwkowe lub rdzawe, często z kreskowaniem, plamkami na głowie, spodzie ciała i grzbiecie. Ogon i skrzydła są najczęściej rude. Sterówki są dość sztywne, mają ostro zakończone stosiny. Dzioby są często długie i zagięte w dół.

Gatunki

Wykaz gatunków.

Długodziób wąsatyDługodziób wąsaty

Drymornis bridgesii

Długodziób wąsaty (Drymornis bridgesii) to ptak wróblowy z rodziny tęgosterów. Upierzenie brązoworude z kreskowaniem. Sterówki są sztywne, mają ostro zakończone stosiny. Dziób długi i zagięty w dół.


Drzewiarz perełkowanyDrzewiarz perełkowany

Lepidocolaptes affinis

Drzewiarz perełkowany (Lepidocolaptes affinis) to ptak z rodziny tęgosterów. Ma piękne upierzenie. Szyja, głowa i wierzch oliwkowo-brązowy z jasnym, cienkim kreskowaniem. Skrzydła z wierzchu i ogon rdzawoczerwone.





Inne gatunki

  • Drzewiarz czarnodzioby (Campylorhamphus falcularius)
  • Drzewiarz krzywodzioby (Campylorhamphus procurvoides)
  • Drzewiarz duży (Campylorhamphus pucherani)
  • Drzewiarz brązowogłowy (Campylorhamphus pusillus)
  • Drzewiarz czerwonodzioby (Campylorhamphus trochilirostris)
  • Tęgosterzyk większy (Deconychura longicauda)
  • Tęgosterzyk mniejszy (Deconychura stictolaema)
  • Drwal perłoszyi (Dendrexetastes rufigula)
  • Łaźczyk śniady (Dendrocincla anabatina)
  • Łaźczyk brązowy (Dendrocincla fuliginosa)
  • Łaźczyk rdzawy (Dendrocincla homochroa)
  • Łaźczyk wielkodzioby (Dendrocincla macrorhyncha)
  • Łaźczyk białogardły (Dendrocincla merula)
  • Łaźczyk duży (Dendrocincla tyrannina)
  • Tęgoster prążkowany (Dendrocolaptes certhia)
  • Tęgoster jednobarwny (Dendrocolaptes concolor)
  • Tęgoster rudogłowy (Dendrocolaptes hoffmannsi)
  • Tęgoster zebrowany (Dendrocolaptes picumnus)
  • Tęgoster płaskodzioby (Dendrocolaptes platyrostris)
  • Tęgosterek (Glyphorhynchus spirurus)
  • Drwal ciemnouchy (Hylexetastes brigidai)
  • Drwal czerwonodzioby (Hylexetastes perrotii)
  • Drwal prążkowany (Hylexetastes stresemanni)
  • Drzewiarz amazoński (Lepidocolaptes albolineatus)
  • Drzewiarz białobrewy (Lepidocolaptes angustirostris)
  • Drzewiarz mały (Lepidocolaptes fuscus)
  • Drzewiarz białogardły (Lepidocolaptes leucogaster)
  • Drzewiarz kreskowany (Lepidocolaptes souleyetii)
  • Drzewiarz łuskogłowy (Lepidocolaptes squamatus)
  • Długodziób białogardły (Nasica longirostris)
  • Kowal (Sittasomus griseicapillus)
  • Łaziec białogardły (Xiphocolaptes albicollis)
  • Łaziec wąsaty (Xiphocolaptes falcirostris)
  • Łaziec szarodzioby (Xiphocolaptes franciscanus)
  • Łaziec rudy (Xiphocolaptes major)
  • Łaziec kreskowany (Xiphocolaptes promeropirhynchus)
  • Łaziec brazylijski (Xiphocolaptes villanovae)
  • Tęgoster nadobny (Xiphorhynchus elegans)
  • Tęgoster ciemnogłowy (Xiphorhynchus erythropygius)
  • Tęgoster ciemnodzioby (Xiphorhynchus eytoni)
  • Tęgoster meksykański (Xiphorhynchus flavigaster)
  • Tęgoster płowy (Xiphorhynchus guttatus)
  • Tęgoster ciemny (Xiphorhynchus lachrymosus)
  • Tęgoster amazoński (Xiphorhynchus necopinus)
  • Tęgoster kropkowany (Xiphorhynchus obsoletus)
  • Tęgoster skromny (Xiphorhynchus ocellatus)
  • Tęgoster lamparci (Xiphorhynchus pardalotus)
  • Tęgoster jasnodzioby (Xiphorhynchus picus)
  • Tęgoster smugowany (Xiphorhynchus spixii)
  • Tęgoster aztecki (Xiphorhynchus striatigularis)
  • Tęgoster andyjski (Xiphorhynchus triangularis)

Występowanie i środowisko

Tęgostery występują w Ameryce Południowej i południowej części Ameryki Północnej (Meksyk). Zasiedlają lasy i ich skraje, a także drzewostany pośród otwartych terenów.

Tryb życia i zachowanie

Ptaki te sprawnie poruszają się po pniu drzewa. Sztywne sterówki pomagają im podpierać się na pionowych pniach. Stąd nazwa rodziny. Często wspinają się od podstawy pnia w górę drzewa.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi od 14 do 36 cm. Ciężar ciała wynosi od 11 do 160 g. Ptaki te mają mocne nogi.

Rozmnażanie

Gnieżdżą się w dziuplach lub szczelinach, czasem nawet za odstającym kawałkiem kory. Samica znosi 1-4 jaja, których wysiadywanie trwa 15-21 dni.

Pożywienie

Polują na bezkręgowce, głównie owady, a także na niewielkie kręgowce.




© medianauka.pl, 2019-01-05, RODZ-765






Polecamy w naszym sklepie

Paw Puzzle
Kubek sowy
Kubek zwierzęta Bałtyku
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Mapa świata Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.