Logo Media Nauka

Turkuśnik indyjski (Irena puella)
© 29mokara - stock.adobe.com

Turkuśnik indyjski

Turkuśnik indyjski (Irena puella) to gatunek ptaka z rodziny turkuśników. Wierzch głowy samca oraz sam wierzch ciała jest turkusowoniebieski, reszta czarna. Oko czerwone. Dziób czarny, nogi również. Samica ma czarną okolicę oczu. Reszta jest niebieskawa, matowa.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w południowej części Azji, w tym w Indonezji. Zamieszkuje korony drzew tropikalnych lasów deszczowych.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 25 cm.

Pożywienie

Odżywia się owocami (najchętniej zjada dzikie figi) oraz spija nektar kwiatowy.

Rozmnażanie

Gniazdo buduje nisko na krzewie lub drzewie. Samica składa 2-3 jaja, które sama wysiaduje przez 13 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-10, GAT-9910


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaZielenik złotoczelny
Chloropsis aurifrons
Turkuśniki
Turkuśniki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.