Logo Serwisu Media Nauka

Uszatek niebieskobrzuchy
(Colibri coruscans)

Uszatek niebieskobrzuchy (Colibri coruscans) to gatunek ptaka z rodziny kolibrów. Ma smukłe ciało, długi dziób. Upierzenie zielonkawe, połyskujące metalicznie, z niebieskim brzuchem, niebieskawą plama na policzku pod okiem, która sięga aż za szyję. Lotki szare.

Uszatek niebieskobrzuchy (Colibri coruscans)
© Steve Herrmann - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Uszatek niebieskobrzuchy (Colibri coruscans)
Nazwy obce
angielska: Sparkling Violet-ear, Sparkling Violetear
niemiecka: Veilchenohrkolibri
francuska: Colibri d'Anaïs
hiszpańska: Colibrí rutilante
Pierwsze opisanie gatunku
(Gould, 1846)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Uszatek niebieskobrzuchy - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Krótkonogie (Apodiformes)
Rodzina: Kolibry (Trochilidae)

Występowanie i środowisko

Koliber ten występuje w Ameryce Południowej w jej północno-zachodniej części.

Tryb życia i zachowanie

Ma charakterystyczny dla kolibra lot. Bardzo szybko uderza skrzydłami. Ludzkie oko odbiera ten ruch jako mgiełkę.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-13, GAT-2885








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.