Logo Serwisu Media Nauka

Albatros wędrowny
(Diomedea exulans)

Albatros wędrowny (Diomedea exulans) to największy ptak z rodziny albatrosów. Dorosłe osobniki są białe z ciemnymi końcówkami piór na skrzydłach. Od spodu skrzydła są białe, z wierzchu brązowe. Dziób potężny, różowy, zakończony haczykowato. Końcówka dzioba jest żółta. Młode ptaki są brązowe. Skrzydła są bardzo wąskie i wyjątkowo długie.

Albatros wędrowny (Diomedea exulans)
© feathercollector - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Albatros wędrowny (Diomedea exulans)
Nazwy obce
angielska: Wandering Albatross
niemiecka: Wanderalbatros
czeska: Albatros stěhovavý
francuska: Albatros hurleur
hiszpańska: Albatros viajero
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - tak;
Antarktyda - tak;
Albatros wędrowny - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 135 cm
Rozpiętość skrzydeł: 350 cm.
Ciężar: do 11.3 kg
Maksymalna długość życia
30 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Rurkonose (Procellariiformes)
Rodzina: Albatrosy (Diomedeidae)
Głos
Ptaki te wydają nosowe dźwięki.

Występowanie i środowisko

Ptak ten żyje na otwartym oceanie. Występuje na wodach oceanów półkuli południowej aż po Antarktydę.

Tryb życia i zachowanie

Jest bardzo silny i wytrwały w locie. Często towarzyszy statkom przez wiele dni.

Lot

Wytrwale lata. Gdy pozwala mu na to pogoda, korzysta prawie wyłącznie z lotu szybowcowego. Wznosi się na wysokość 15 metrów i powoli opada. Gdy leci tuż nad wodą zmienia kierunek lotu pod wiatr, który unosi go na pierwotną wysokość.

Pożywienie

Odżywia się przede wszystkim głowonogami, czasem rybami, skorupiakami, innymi ptakami. Je, pływając na wodzie.

Rozmnażanie

Gnieździ się w koloniach na niewielkich wysepkach oceanicznych na dalekim południu. Tokuje. Rozród trwa rok. Z tego powodu przystępuje do lęgów co da lata. Gniazdo to ścięty stożek zbudowany z ziemi i roślin. Wysokość gniazda wynosi do 45 cm. Samiec znosi budulec, samica buduje gniazdo. Samica składa tylko jedno jajo o wydłużonym kształcie. Wysiaduje samiec i samica na zmianę przez 80 dni. Pisklę bardzo długo przebywa w gnieździe. Zdolność lotu osiąga dopiero po 270 dniach. W tym czasie pisklę buduje dla siebie nowe gniazdo.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Prawdopodobnie albatrosy wędrują na bardzo duże odległości. Trasy przelotów mogą okrążać cały glob.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-02-28, GAT-708







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.