Logo Media Nauka

PL

Aloza

Aloza (Alosa alosa) to ryba z rodziny śledziowatych, podobna do paprosza. Ma wrzecionowate ciało, bocznie spłaszczone, o dość dużej głowie. Ubarwienie srebrne, w górnej części ciała widoczne są ciemniejsze plamy, zwykle trzy.

Aloza (Alosa alosa)
© Graphies.theque - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Aloza występuje w Bałtyku, Morzu Północnym, części zachodniej Morza Śródziemnego oraz w europejskim obszarze Atlantyku. W morzu zasiedla wody do głębokości 300 m, na tarło wpływa do rzek, czasem kilkaset kilometrów w górę rzek. Na przykład dawniej w Odrze alozy pojawiały się nawet na wysokości Wrocławia.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Pożywienie stanowi plankton, odcedzany z wody za pomocą licznych wyrostków filtracyjnych. Zjada też larwy owadów i niewielkie rybki.

Rozmnażanie

Wędrówki na tarło aloza odbywa od marca-kwietnia. Samica składa do 150 tysięcy ziaren ikry w wodach słodkich rzek. Po niecałym tygodniu z jajeczek wylęgają się larwy, które dość szybko rosną i z nurtem rzeki spływają do morza.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Ryba ta w Polsce objęta jest całkowitą ochroną gatunkową.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2016-06-08, GAT-4062

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Aloza
          

Aloza wyrusza na tarło w górę rzek.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki ryb

ikonaSzprot, sardynka norweska
Sprattus sprattus
ikonaŚledź
Clupea harengus




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.