
Aloza
Aloza (Alosa alosa) to ryba z rodziny śledziowatych, podobna do paprosza. Ma wrzecionowate ciało, bocznie spłaszczone, o dość dużej głowie. Ubarwienie srebrne, w górnej części ciała widoczne są ciemniejsze plamy, zwykle trzy.
Występowanie i środowisko PL
Aloza występuje w Bałtyku, Morzu Północnym, części zachodniej Morza Śródziemnego oraz w europejskim obszarze Atlantyku. W morzu zasiedla wody do głębokości 300 m, na tarło wpływa do rzek, czasem kilkaset kilometrów w górę rzek. Na przykład dawniej w Odrze alozy pojawiały się nawet na wysokości Wrocławia.
Tryb życia i zachowanie
Brak danych.
Pożywienie
Pożywienie stanowi plankton, odcedzany z wody za pomocą licznych wyrostków filtracyjnych. Zjada też larwy owadów i niewielkie rybki.
Rozmnażanie
Wędrówki na tarło aloza odbywa od marca-kwietnia. Samica składa do 150 tysięcy ziaren ikry w wodach słodkich rzek. Po niecałym tygodniu z jajeczek wylęgają się larwy, które dość szybko rosną i z nurtem rzeki spływają do morza.
Ochrona i zagrożenia LC
Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Ryba ta w Polsce objęta jest całkowitą ochroną gatunkową.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2016-06-08, GAT-4062 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ◂ ▸ Aloza wyrusza na tarło w górę rzek.