Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Altannik lśniący
(Ptilonorhynchus violaceus)

Altannik lśniący (Ptilonorhynchus violaceus) to gatunek ptaka z rodziny altanników. Samica oraz młode mają zielonobrunatne upierzenie, samiec dorosły ma barwę czarnofioletową. Ciało ma krępą budowę. Dziób i nogi są mocne.

Altannik lśniący (Ptilonorhynchus violaceus)
© feathercollector - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Altannik lśniący (Ptilonorhynchus violaceus)
Nazwy obce
angielska: Satin Bowerbird
niemiecka: Seidenlaubenvogel
czeska: Lemčík hedvábný
francuska: Jardinier satiné
hiszpańska: Pergolero satinado
Pierwsze opisanie gatunku
(Vieillot, 1816)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Altannik lśniący - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 30 cm
Maksymalna długość życia
30 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Altanniki (Ptilonorhynchidae)
Głos
Bardzo dobrze naśladuje odgłosy innych ptaków. To dość hałaśliwy gatunek.

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje wilgotne lasy nadmorskie w Australii.

Tryb życia i zachowanie

Tworzą stada. Pożywienia szukają na ziemi. Ptaki te lubią kolor niebieski i żółtozielony. Przyozdabiają altanki przedmiotami najlepiej w tym kolorze. Nie akceptują koloru zielonego i czerwonego. Altankę ptak ten maluje sokiem z niebieskich jagód wymieszanym z węglem drzewnym. Rozprowadza "farbę" dziobem lub pędzlem z kory.

Ptaki te łączą się w duże stada.

Pożywienie

Zjada rośliny zielne i trawę, owoce i nasiona. Czasem zjada też owady i ślimaki.

Rozmnażanie

W okresie październik-listopad buduje altanę na uprzednio przygotowanym placu. Altanka ma postać dwóch płotków z gałązek. Przed altanką samiec układa kolorowe pióra, kwiaty, jagody, grzyby. Nierzadko ptaki podkradają sobie ozdoby. Malują altankę sokiem z niebieskich owoców zmieszanym z węglem drzewnym. Samiec tańczy przed samicą z ozdobami w dziobie. Samica buduje czarkowate gniazdo na drzewie lub krzewie. Składa i wysiaduje 1-3 (najczęściej 2) jaja.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Po kastracji samiec nie buduje altan i nie przyozdabia terenu. Nie tokuje też w tym przypadku. Oznacza to, że potrzeba budowania altan jest sterowana hormonalnie.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-03-30, GAT-744








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.