Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Bilbil zbroczony
(Pycnonotus jocosus)

Bilbil krwawnik, bilbil zbroczony (Pycnonotus jocosus) to gatunek ptaka z rodziny bilbili, z charakterystycznym czubkiem na głowie. Głowa z wierzchu wraz z czubkiem jest czarna, policzek biały, a nad nim niewielkie, czerwone pole, tuż pod okiem. Dziób ciemny, silny. Podgardle białe, wierzch ciała popielatobrązowy. Pokrywy podogonowe są czerwone.

Bilbil zbroczony (Pycnonotus jocosus)
© panuruangjan - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Bilbil zbroczony (Pycnonotus jocosus)
Nazwy obce
angielska: Red-whiskered Bulbul, Red-whiskered BulbulI
niemiecka: Rotohrbülbül
czeska: Bulbul červenouchý
francuska: Bulbul Orphée
hiszpańska: Bulbul orfeo
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Bilbil zbroczony - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 20 cm
Ciężar: od 25 g do 42 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Bilbile (Pycnonotidae)

Występowanie i środowisko

To ptak występujący w południowej części Azji od Indii do Chin. Występuje także na Półwyspie Malajskim. Został introdukowany w Australii. Preferuje tereny wilgotne, zakrzewienia, parki, ogrody, tereny miejskie. Unika gęstych lasów.

Tryb życia i zachowanie

Poza lęgami tworzy stada złożone z kilkudziesięciu osobników. Jest ptakiem bardzo hałaśliwym.

Morfologia i anatomia

Osiąga rozmiary ciała do około 20 cm. Skrzydło ma długość 8-9,5 cm. Waży 25-42 g.

Pożywienie

Poluje na owady i pająki. Zjada też jagody, owoce, pączki, spija nektar.

Rozmnażanie

Gniazdo jest typu otwartego, jest płytkie, zbudowane z patyków i suchych liści. Gnieździ się na krzewach, czasem na budynkach. Samica składa 2-3 jaja.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. To pospolity ptak występujący w ogrodach i miastach.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-12, GAT-3412








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.