Logo Media Nauka

Facebook



Bilbile

Bilbile (Pycnonotidae) to rodzina ptaków śpiewających z rzędu wróblowatych. Rodzina ta liczy dziś 23 rodzaje i 140 gatunków. W Polsce nie mamy przedstawicieli z tej rodziny ptaków.

Wygląd

Charakteryzują się krótkimi skrzydłami, długim ogonem, lekko zgiętym dziobem. Ubarwiony w stonowane barwy: szare, zielonkawe, brązowe, czasem czarne. Czasem jasne plamy na głowie, na pokrywach podogonowych. Na karku znajdują się włosowate pióra, na głowie często czubek. Ubarwienie samców i samic jednakowe.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Bilbil czarnoczubyBilbil czarnoczuby

Pycnonotus melanicterus

Bilbil czarnoczuby (Pycnonotus melanicterus) to gatunek ptaka z rodziny bilbili. Głowa z wierzchu i po bokach czarna, reszta i spód ciała żółte. Wierzch żółto-oliwkowy z brązowymi elementami.


Bilbil zbroczonyBilbil zbroczony

Pycnonotus jocosus

Bilbil krwawnik, bilbil zbroczony (Pycnonotus jocosus) to gatunek ptaka z rodziny bilbili, z charakterystycznym czubkiem na głowie. Głowa z wierzchu wraz z czubkiem jest czarna, policzek biały, a nad nim czerwone pole.


Bilbil złotolicyBilbil złotolicy

Pycnonotus finlaysoni

Bilbil złotolicy (Pycnonotus finlaysoni) to gatunek ptaka z rodziny bilbili. Ubarwienie żółtozielone. Na głowie występują jaskrawożółte piórka. To gatunek azjatycki.


Szczeciak reuniońskiSzczeciak reunioński

Hypsipetes borbonicus

Szczeciak reunioński to przedstawiciel rodziny bilbili z charakterystyczną czarną czapeczką na głowie z włosowatych piór. Upierzenie ciemnoszare, spód jaśniejszy. Na głowie czarny czub z włosowatych piór.





Inne gatunki

  • bilbil zuchwały (Andropadus latirostris)
  • brązownik zielony (Andropadus virens)
  • górodrozd nakrapiany (Arcanator orostruthus)
  • bilbil białosterny (Baeopogon clamans)
  • bilbil pręgosterny (Baeopogon indicator)
  • bleda szarogłowa (Bleda canicapilla)
  • bleda zielonosterna (Bleda eximia)
  • bleda rudosterna (Bleda syndactyla)
  • bilbil kanarkowy (Calyptocichla serina)
  • żółtobrzuch czerwonooki (Chlorocichla falkensteini)
  • żółtobrzuch żółtogardły (Chlorocichla flavicollis)
  • żółtobrzuch okularowy (Chlorocichla flaviventris)
  • żółtobrzuch złoty (Chlorocichla laetissima)
  • żółtobrzuch oliwkowy (Chlorocichla prigoginei)
  • żółtobrzuch białogardły (Chlorocichla simplex)
  • szczeciak brodaty (Criniger barbatus)
  • szczeciak szarolicy (Criniger bres)
  • szczeciak rdzawosterny (Criniger calurus)
  • szczeciak ubogi (Criniger finschii)
  • szczeciak białogardły (Criniger flaveolus)
  • szczeciak białobrody (Criniger ndussumensis)
  • szczeciak czubaty (Criniger ochraceus)
  • szczeciak żółtobrody (Criniger olivaceus)
  • szczeciak płowy (Criniger pallidus)
  • szczeciak żółtobrzuchy (Criniger phaeocephalus)
  • madagaskarniczek żółtobrewy (Crossleyia xanthophrys)
  • szczeciak kasztanowaty (Hemixos castanonotus)
  • szczeciak żółtoskrzydły (Hemixos flavala)
  • szczeciak złotawy (Hypsipetes affinis)
  • szczeciak rudouchy (Hypsipetes amaurotis)
  • szczeciak brązowy (Hypsipetes charlottae)
  • szczeciak grubodzioby (Hypsipetes crassirostris)
  • szczeciak włochaty (Hypsipetes criniger)
  • szczeciak żółtawy (Hypsipetes everetti)
  • szczeciak zmienny (Hypsipetes flavalus)
  • szczeciak złotolicy (Hypsipetes indicus)
  • szczeciak ciemny (Hypsipetes madagascariensis)
  • szczeciak smugowany (Hypsipetes malaccensis)
  • szczeciak kreskowany (Hypsipetes mcclellandii)
  • szczeciak nikobarski (Hypsipetes nicobariensis)
  • szczeciak rdzawoskrzydły (Hypsipetes palawanensis)
  • szczeciak rdzawopierśny (Hypsipetes philippinus)
  • szczeciak indochiński (Hypsipetes propinquus)
  • szczeciak ciemnołbisty (Hypsipetes siquijorensis)
  • szczeciak białogłowy (Hypsipetes thompsoni)
  • szczeciak sundajski (Hypsipetes virescens)
  • szczeciak oliwkowy (Hypsipetes viridescens)
  • plamolotek (Ixonotus guttatus)
  • malia (Malia grata)
  • obręczak (Neolestes torquatus)
  • nikator żółtobrzuchy (Nicator chloris)
  • jasnobrzuch łuskogłowy (Phyllastrephus albigularis)
  • jasnobrzuch reliktowy (Phyllastrephus apperti)
  • jasnobrzuch oliwkowy (Phyllastrephus baumanni)
  • jasnobrzuch płowy (Phyllastrephus cabanisi)
  • jasnobrzuch szarawy (Phyllastrephus cerviniventris)
  • jasnobrzuch szarołbisty (Phyllastrephus cinereiceps)
  • jasnobrzuch mały (Phyllastrephus debilis)
  • jasnobrzuch rdzawosterny (Phyllastrephus fischeri)
  • jasnobrzuch kreskowany (Phyllastrephus flavostriatus)
  • jasnobrzuch blady (Phyllastrephus fulviventris)
  • jasnobrzuch bury (Phyllastrephus hypochloris)
  • jasnobrzuch żółtozielony (Phyllastrephus icterinus)
  • jasnobrzuch żółtoplamy (Phyllastrephus leucolepis)
  • jasnobrzuch pstrogłowy (Phyllastrephus lorenzi)
  • jasnobrzuch długodzioby (Phyllastrephus madagascariensis)
  • jasnobrzuch skromny (Phyllastrephus placidus)
  • jasnobrzuch górski (Phyllastrephus poensis)
  • jasnobrzuch żółty (Phyllastrephus poliocephalus)
  • jasnobrzuch siwogłowy (Phyllastrephus scandens)
  • jasnobrzuch rudy (Phyllastrephus strepitans)
  • jasnobrzuch ciemny (Phyllastrephus tenebrosus)
  • jasnobrzuch ziemny (Phyllastrephus terrestris)
  • jasnobrzuch żółtogardły (Phyllastrephus xavieri)
  • jasnobrzuch okularowy (Phyllastrephus zosterops)
  • bilbil mały (Pycnonotus ansorgei)
  • bilbil czarnogłowy (Pycnonotus atriceps)
  • bilbil złotoplamy (Pycnonotus aurigaster)
  • bilbil ogrodowy (Pycnonotus barbatus)
  • bilbil złotobrewy (Pycnonotus bimaculatus)
  • bilbil kreskouchy (Pycnonotus blanfordi)
  • bilbil jednobarwny (Pycnonotus brunneus)
  • bilbil czerwonoplamy (Pycnonotus cafer)
  • bilbil białooki (Pycnonotus capensis)
  • bilbil krzywodzioby (Pycnonotus curvirostris)
  • bilbil szarobrzuchy (Pycnonotus cyaniventris)
  • bilbil złotooki (Pycnonotus erythrophthalmus)
  • bilbil brązowy (Pycnonotus eutilotus)
  • bilbil żółtawy (Pycnonotus flavescens)
  • bilbil ubogi (Pycnonotus goiavier)
  • bilbil cienkodzioby (Pycnonotus gracilirostris)
  • bilbil szarawy (Pycnonotus gracilis)
  • bilbil kongijski (Pycnonotus hallae)
  • bilbil posępny (Pycnonotus importunus)
  • bilbil wąsaty (Pycnonotus latirostris)
  • bilbil białolicy (Pycnonotus leucogenys)
  • bilbil plamisty (Pycnonotus leucogrammicus)
  • bilbil białobrewy (Pycnonotus luteolus)
  • bilbil zielonawy (Pycnonotus masukuensis)
  • bilbil żałobny (Pycnonotus melanoleucos)
  • bilbil ciemnouchy (Pycnonotus milanjensis)
  • bilbil kameruński (Pycnonotus montanus)
  • bilbil niebieskooki (Pycnonotus nieuwenhuisii)
  • bilbil czerwonooki (Pycnonotus nigricans)
  • bilbil żółtouchy (Pycnonotus penicillatus)
  • bilbil oliwkowy (Pycnonotus plumosus)
  • bilbil szarogłowy (Pycnonotus priocephalus)
  • bilbil okularowy (Pycnonotus simplex)
  • bilbil chiński (Pycnonotus sinensis)
  • bilbil łuskowany (Pycnonotus squamatus)
  • bilbil kreskowany (Pycnonotus striatus)
  • bilbil tajwański (Pycnonotus taivanus)
  • bilbil górski (Pycnonotus tephrolaemus)
  • bilbil sumatrzański (Pycnonotus tympanistrigus)
  • bilbil żółtooki (Pycnonotus urostictus)
  • bilbil zielony (Pycnonotus virens)
  • bilbil żółtogardły (Pycnonotus xantholaemus)
  • bilbil arabski (Pycnonotus xanthopygos)
  • bilbil białogardły (Pycnonotus xanthorrhous)
  • bilbil żółtogłowy (Pycnonotus zeylanicus)
  • szczeciak hakodzioby (Setornis criniger)
  • ziębodziób czubaty (Spizixos canifrons)
  • ziębodziób obrożny (Spizixos semitorques)
  • bilbilowiec (Thescelocichla leucopleura)
  • tylas (Tylas eduardi)

Występowanie i środowisko

Zamieszkują Afrykę, południową Azję, zachodnią część Archipelagu Malajskiego, Filipiny. Ich środowiskiem są lasy i zadrzewienia.

Tryb życia i zachowanie

Są to ptaki towarzyskie, śmiałe i ruchliwe. Prowadzą osiadły tryb życia. Ich śpiew jest charakterystyczny dla afrykańskich lasów tropikalnych.

Morfologia i anatomia

Cechą charakterystyczną rodziny są wydłużone nozdrza, które mają z tyłu cienkie płytki kostne przebite jednym lub dwoma kanałami nerwowymi. Poza tym włosowate pióra na karku i długie, luźne pióra na grzbiecie.

Rozmnażanie

Samiec odbywa charakterystyczny taniec godowy. Gniazda w formie koszyczka buduje na niskich drzewach do 2-3 m nad ziemią. Gniazdo wysłane jest trawą i korzonkami. Samica znosi 1-5 jaj. Wysiadywaniem i opieką zajmuje się zarówno samiec jak i samica. Czas wysiadywania: 11-14 dni. Pisklęta pozostają przez 11-18 dni w gnieździe.

Pożywienie

Jedzą jagody i owoce, pąki, nektar, pyłek ale dietę uzupełniają owadami i innymi drobnymi organizmami zwierzęcymi, pszczelim woskiem.

Ochrona i zagrożenia

Krytycznie zagrożony jest jasnobrzuch żółtoplamy, 2 są zagrożone, a 4 gatunki narażone na wyginięcie.




© medianauka.pl, 2014-01-07, RODZ-170



 

Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?




Polecamy w naszym sklepie

Kubek sowy
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Paw Puzzle
Montessori - Zwierzęta
Kubek zwierzęta Bałtyku
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.