Logo Media Nauka

Bilbile

Bilbile (Pycnonotidae) to rodzina ptaków śpiewających z rzędu wróblowatych. Rodzina ta liczy dziś 23 rodzaje i 140 gatunków. W Polsce nie mamy przedstawicieli z tej rodziny ptaków.

Wygląd

Charakteryzują się krótkimi skrzydłami, długim ogonem, lekko zgiętym dziobem. Ubarwiony w stonowane barwy: szare, zielonkawe, brązowe, czasem czarne. Czasem jasne plamy na głowie, na pokrywach podogonowych. Na karku znajdują się włosowate pióra, na głowie często czubek. Ubarwienie samców i samic jednakowe.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Bilbil zbroczonyBilbil zbroczony

Pycnonotus jocosus

Bilbil krwawnik, bilbil zbroczony (Pycnonotus jocosus) to gatunek ptaka z rodziny bilbili, z charakterystycznym czubkiem na głowie. Głowa z wierzchu wraz z czubkiem jest czarna, policzek biały, a nad nim czerwone pole.


Szczeciak reuniońskiSzczeciak reunioński

Hypsipetes borbonicus

Szczeciak reunioński to przedstawiciel rodziny bilbili z charakterystyczną czarną czapeczką na głowie z włosowatych piór. Upierzenie ciemnoszare, spód jaśniejszy. Na głowie czarny czub z włosowatych piór.


Nazwa rodziny
Bilbile (Pycnonotidae)
Występowanie
Afryka, południowa Azja, zachodnia część Archipelagu Malajskiego, Filipiny.
Liczba gatunków na świecie
140
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Bilbile (Pycnonotidae)
Długość ciała
Długość: 13-28 cm.
Masa ciała: 12-80 g.
Głos
Okrzyki, gwizdy, szczebioty.

Inne gatunki

  • Bilbil zuchwały (Andropadus latirostris)
  • Brązownik zielony (Andropadus virens)
  • Górodrozd nakrapiany (Arcanator orostruthus)
  • Bilbil białosterny (Baeopogon clamans)
  • Bilbil pręgosterny (Baeopogon indicator)
  • Bleda szarogłowa (Bleda canicapilla)
  • Bleda zielonosterna (Bleda eximia)
  • Bleda rudosterna (Bleda syndactyla)
  • Bilbil kanarkowy (Calyptocichla serina)
  • Żółtobrzuch czerwonooki (Chlorocichla falkensteini)
  • Żółtobrzuch żółtogardły (Chlorocichla flavicollis)
  • Żółtobrzuch okularowy (Chlorocichla flaviventris)
  • Żółtobrzuch złoty (Chlorocichla laetissima)
  • Żółtobrzuch oliwkowy (Chlorocichla prigoginei)
  • Żółtobrzuch białogardły (Chlorocichla simplex)
  • Szczeciak brodaty (Criniger barbatus)
  • Szczeciak szarolicy (Criniger bres)
  • Szczeciak rdzawosterny (Criniger calurus)
  • Szczeciak ubogi (Criniger finschii)
  • Szczeciak białogardły (Criniger flaveolus)
  • Szczeciak białobrody (Criniger ndussumensis)
  • Szczeciak czubaty (Criniger ochraceus)
  • Szczeciak żółtobrody (Criniger olivaceus)
  • Szczeciak płowy (Criniger pallidus)
  • Szczeciak żółtobrzuchy (Criniger phaeocephalus)
  • Madagaskarniczek żółtobrewy (Crossleyia xanthophrys)
  • Szczeciak kasztanowaty (Hemixos castanonotus)
  • Szczeciak żółtoskrzydły (Hemixos flavala)
  • Szczeciak złotawy (Hypsipetes affinis)
  • Szczeciak rudouchy (Hypsipetes amaurotis)
  • Szczeciak brązowy (Hypsipetes charlottae)
  • Szczeciak grubodzioby (Hypsipetes crassirostris)
  • Szczeciak włochaty (Hypsipetes criniger)
  • Szczeciak żółtawy (Hypsipetes everetti)
  • Szczeciak zmienny (Hypsipetes flavalus)
  • Szczeciak złotolicy (Hypsipetes indicus)
  • Szczeciak ciemny (Hypsipetes madagascariensis)
  • Szczeciak smugowany (Hypsipetes malaccensis)
  • Szczeciak kreskowany (Hypsipetes mcclellandii)
  • Szczeciak nikobarski (Hypsipetes nicobariensis)
  • Szczeciak rdzawoskrzydły (Hypsipetes palawanensis)
  • Szczeciak rdzawopierśny (Hypsipetes philippinus)
  • Szczeciak indochiński (Hypsipetes propinquus)
  • Szczeciak ciemnołbisty (Hypsipetes siquijorensis)
  • Szczeciak białogłowy (Hypsipetes thompsoni)
  • Szczeciak sundajski (Hypsipetes virescens)
  • Szczeciak oliwkowy (Hypsipetes viridescens)
  • Plamolotek (Ixonotus guttatus)
  • Malia (Malia grata)
  • Obręczak (Neolestes torquatus)
  • Nikator żółtobrzuchy (Nicator chloris)
  • Jasnobrzuch łuskogłowy (Phyllastrephus albigularis)
  • Jasnobrzuch reliktowy (Phyllastrephus apperti)
  • Jasnobrzuch oliwkowy (Phyllastrephus baumanni)
  • Jasnobrzuch płowy (Phyllastrephus cabanisi)
  • Jasnobrzuch szarawy (Phyllastrephus cerviniventris)
  • Jasnobrzuch szarołbisty (Phyllastrephus cinereiceps)
  • Jasnobrzuch mały (Phyllastrephus debilis)
  • Jasnobrzuch rdzawosterny (Phyllastrephus fischeri)
  • Jasnobrzuch kreskowany (Phyllastrephus flavostriatus)
  • Jasnobrzuch blady (Phyllastrephus fulviventris)
  • Jasnobrzuch bury (Phyllastrephus hypochloris)
  • Jasnobrzuch żółtozielony (Phyllastrephus icterinus)
  • Jasnobrzuch żółtoplamy (Phyllastrephus leucolepis)
  • Jasnobrzuch pstrogłowy (Phyllastrephus lorenzi)
  • Jasnobrzuch długodzioby (Phyllastrephus madagascariensis)
  • Jasnobrzuch skromny (Phyllastrephus placidus)
  • Jasnobrzuch górski (Phyllastrephus poensis)
  • Jasnobrzuch żółty (Phyllastrephus poliocephalus)
  • Jasnobrzuch siwogłowy (Phyllastrephus scandens)
  • Jasnobrzuch rudy (Phyllastrephus strepitans)
  • Jasnobrzuch ciemny (Phyllastrephus tenebrosus)
  • Jasnobrzuch ziemny (Phyllastrephus terrestris)
  • Jasnobrzuch żółtogardły (Phyllastrephus xavieri)
  • Jasnobrzuch okularowy (Phyllastrephus zosterops)
  • Bilbil mały (Pycnonotus ansorgei)
  • Bilbil czarnogłowy (Pycnonotus atriceps)
  • Bilbil złotoplamy (Pycnonotus aurigaster)
  • Bilbil ogrodowy (Pycnonotus barbatus)
  • Bilbil złotobrewy (Pycnonotus bimaculatus)
  • Bilbil kreskouchy (Pycnonotus blanfordi)
  • Bilbil jednobarwny (Pycnonotus brunneus)
  • Bilbil czerwonoplamy (Pycnonotus cafer)
  • Bilbil białooki (Pycnonotus capensis)
  • Bilbil krzywodzioby (Pycnonotus curvirostris)
  • Bilbil szarobrzuchy (Pycnonotus cyaniventris)
  • Bilbil złotooki (Pycnonotus erythrophthalmus)
  • Bilbil brązowy (Pycnonotus eutilotus)
  • Bilbil złotolicy (Pycnonotus finlaysoni)
  • Bilbil żółtawy (Pycnonotus flavescens)
  • Bilbil ubogi (Pycnonotus goiavier)
  • Bilbil cienkodzioby (Pycnonotus gracilirostris)
  • Bilbil szarawy (Pycnonotus gracilis)
  • Bilbil kongijski (Pycnonotus hallae)
  • Bilbil posępny (Pycnonotus importunus)
  • Bilbil wąsaty (Pycnonotus latirostris)
  • Bilbil białolicy (Pycnonotus leucogenys)
  • Bilbil plamisty (Pycnonotus leucogrammicus)
  • Bilbil białobrewy (Pycnonotus luteolus)
  • Bilbil zielonawy (Pycnonotus masukuensis)
  • Bilbil czarnoczuby (Pycnonotus melanicterus)
  • Bilbil żałobny (Pycnonotus melanoleucos)
  • Bilbil ciemnouchy (Pycnonotus milanjensis)
  • Bilbil kameruński (Pycnonotus montanus)
  • Bilbil niebieskooki (Pycnonotus nieuwenhuisii)
  • Bilbil czerwonooki (Pycnonotus nigricans)
  • Bilbil żółtouchy (Pycnonotus penicillatus)
  • Bilbil oliwkowy (Pycnonotus plumosus)
  • Bilbil szarogłowy (Pycnonotus priocephalus)
  • Bilbil okularowy (Pycnonotus simplex)
  • Bilbil chiński (Pycnonotus sinensis)
  • Bilbil łuskowany (Pycnonotus squamatus)
  • Bilbil kreskowany (Pycnonotus striatus)
  • Bilbil tajwański (Pycnonotus taivanus)
  • Bilbil górski (Pycnonotus tephrolaemus)
  • Bilbil sumatrzański (Pycnonotus tympanistrigus)
  • Bilbil żółtooki (Pycnonotus urostictus)
  • Bilbil zielony (Pycnonotus virens)
  • Bilbil żółtogardły (Pycnonotus xantholaemus)
  • Bilbil arabski (Pycnonotus xanthopygos)
  • Bilbil białogardły (Pycnonotus xanthorrhous)
  • Bilbil żółtogłowy (Pycnonotus zeylanicus)
  • Szczeciak hakodzioby (Setornis criniger)
  • Ziębodziób czubaty (Spizixos canifrons)
  • Ziębodziób obrożny (Spizixos semitorques)
  • Bilbilowiec (Thescelocichla leucopleura)
  • Tylas (Tylas eduardi)

Występowanie i środowisko

Zamieszkują Afrykę, południową Azję, zachodnią część Archipelagu Malajskiego, Filipiny. Ich środowiskiem są lasy i zadrzewienia.

Tryb życia i zachowanie

Są to ptaki towarzyskie, śmiałe i ruchliwe. Prowadzą osiadły tryb życia. Ich śpiew jest charakterystyczny dla afrykańskich lasów tropikalnych.

Morfologia i anatomia

Cechą charakterystyczną rodziny są wydłużone nozdrza, które mają z tyłu cienkie płytki kostne przebite jednym lub dwoma kanałami nerwowymi. Poza tym włosowate pióra na karku i długie, luźne pióra na grzbiecie.

Rozmnażanie

Samiec odbywa charakterystyczny taniec godowy. Gniazda w formie koszyczka buduje na niskich drzewach do 2-3 m nad ziemią. Gniazdo wysłane jest trawą i korzonkami. Samica znosi 1-5 jaj. Wysiadywaniem i opieką zajmuje się zarówno samiec jak i samica. Czas wysiadywania: 11-14 dni. Pisklęta pozostają przez 11-18 dni w gnieździe.

Pożywienie

Jedzą jagody i owoce, pąki, nektar, pyłek ale dietę uzupełniają owadami i innymi drobnymi organizmami zwierzęcymi, pszczelim woskiem.

Ochrona i zagrożenia

Krytycznie zagrożony jest jasnobrzuch żółtoplamy, 2 są zagrożone, a 4 gatunki narażone na wyginięcie.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria



© medianauka.pl, 2014-01-07, RODZ-170



© Media Nauka 2008-2018 r.