Logo Serwisu Media Nauka


Szczeciak reunioński (Hypsipetes borbonicus)

Szczeciak reunioński (Hypsipetes borbonicus) to przedstawiciel rodziny bilbili. Upierzenie ciemnoszare, spód jaśniejszy. Na głowie czarny czub z włosowatych piór. Dziób jest lekko zakrzywiony, jaskrawo-pomarańczowy.

Szczeciak reunioński (Hypsipetes borbonicus)
© Fabrice LEBON - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Szczeciak reunioński (Hypsipetes borbonicus)
Nazwy obce
angielska: Olivaceous Bulbul, Reunion Bulbul, Réunion Black Bulbul
niemiecka: Maskarenenfluchtvogel
francuska: Bulbul de Bourbon
Pierwsze opisanie gatunku
(J. R. Forster, 1781)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Szczeciak reunioński - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Bilbile (Pycnonotidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten żyje wyłącznie na wyspie Reunion, leżącej na Oceanie Indyjskim, położona około 700 km na wschód od Madagaskaru.

Tryb życia i zachowanie

Jest bardzo ruchliwy i towarzyski.

Pożywienie

Jagody i owoce.

Rozmnażanie

Gniazduje na niskich drzewach lub krzakach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-05-22, ART-GAT539




Polecamy