Logo Media Nauka

Facebook

Szczeciak reunioński (Hypsipetes borbonicus)
© Fabrice LEBON - Fotolia.com

Szczeciak reunioński

Szczeciak reunioński (Hypsipetes borbonicus) to przedstawiciel rodziny bilbili. Upierzenie ciemnoszare, spód jaśniejszy. Na głowie czarny czub z włosowatych piór. Dziób jest lekko zakrzywiony, jaskrawo-pomarańczowy.

Występowanie i środowisko

Ptak ten żyje wyłącznie na wyspie Reunion, leżącej na Oceanie Indyjskim, położona około 700 km na wschód od Madagaskaru.

Tryb życia i zachowanie

Jest bardzo ruchliwy i towarzyski.

Pożywienie

Jagody i owoce.

Rozmnażanie

Gniazduje na niskich drzewach lub krzakach.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-22, GAT-539




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaBilbil czarnoczuby
Pycnonotus melanicterus
ikonaBilbil zbroczony
Pycnonotus jocosus
ikonaBilbil złotolicy
Pycnonotus finlaysoni
Bilbile
Bilbile

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?






Polecamy w naszym sklepie

Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Kubek sowy
Montessori - Zwierzęta
Kubek zwierzęta Bałtyku
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.