Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Dymówka
(Hirundo rustica)

Dymówka (Hirundo rustica) to rodzimy ptak z rodziny jaskółek z czarnym, połyskliwym upierzeniem na grzbiecie i piersi, białym od spodu i charakterystyczną czerwoną plamą na podgardlu i czole. Ogon mocno wcięty w widełki, u samców mocniej (nawet 7,5 cm). Samiec i samica są podobnej wielkości i są tak samo upierzeni.

Dymówka (Hirundo rustica)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Dymówka (Hirundo rustica)
Nazwy obce
angielska: Barn Swallow, Swallow, European Swallow
niemiecka: Rauchschwalbe
czeska: Vlaštovka obecná
francuska: Hirondelle de cheminée
hiszpańska: Golondrina común, andorina
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Dymówka - mapa występowania na świecieDymówka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 17 cm do 23 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Jaskółki (Hirundinidae)
Głos
Śpiew jest szczebiotliwy. Głos wabiący "wit-wit".
Jaja
Średnie wymiary: 19,3 mm × 13,6 mm
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Eurazja, Ameryka Północna, wyspowo Afryka. Zimuje w Afryce i Ameryce Południowej, Indonezji i Australii. W Polsce jest licznym ptakiem lęgowym. Lubi rolnicze tereny uprawne.

Tryb życia i zachowanie

Jaskółka dymówka jest gatunkiem synantropijnym. Obecnie żyje prawie wyłącznie w obrębie ludzkich osiedli. Jest ptakiem wędrownym. Przylatuje do naszego kraju w kwietniu, odlatuje we wrześniu i październiku. Bardzo chętnie siada na przewodach elektrycznych, antenach.

Dymówki bardzo szybko i zwinnie latają. Lata niezwykle nisko nad ziemią (w deszczowe dni).

Pożywienie

Zjadają prawie wyłącznie owady łapane w powietrzu.

Rozmnażanie

Gniazdo buduje ze sklejonej śliną ziemi, umieszczone zwykle wewnątrz budynku. Gniazdo dymówki, w przeciwieństwie do oknówki, jest otwarte wierzchu, ma miskowaty kształt. Dno gniazda wysłane jest sierścią, włosami i piórami. Samica składa 2 razy do roku 4-6 jaj. Inkubacja trwa 14-16 dni, młode pozostają w gnieździe przez 19-23 dni. Pisklęta są rzekomymi gniazdownikami.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

Ciekawostki

Lot dymówek jest uzależniony od ilości pokarmu w powietrzu na danej wysokości. Podczas wilgotnych dni, plankton powietrzny znajduje się nisko nad ziemia, stąd lot jaskółek odbywa się tuż przy ziemi.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-04, GAT-581


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
dymówka
   tlo-ikonatlo-ikona       

Jaskółka dymówka przylatuje do Polsci z zimowisk.

    tlo-ikonatlo-ikona      

Trwa okres lęgowy dymówki.

        tlo-ikonatlo-ikona  

Jaskółki dymówki odlatują do Afryki.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.