Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Dzięcioł zielonosiwy (Picus canus)

Dzięcioł zielonosiwy (Picus canus) to rzadki w Polsce dzięcioł, bardzo podobny do dzięcioła zielonego. Ma dość smukłą sylwetkę, szarą głowę z czerwoną czapeczką (u samca), czarną kreską w okolicach oka i czarnym, wąskim wąsem. Skrzydła są zielonkawe, spód szary.

Dzięcioł zielonosiwy (Picus canus)
© natureimmortal - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Dzięcioł zielonosiwy (Picus canus)
Nazwy obce
angielska: Grey-faced Woodpecker, Grey-headed woodpecker, Grey-headed Woodpecker
niemiecka: Grauspecht
czeska: Žluna šedá
francuska: Pic cendré
hiszpańska: Pito cano
Pierwsze opisanie gatunku
Gmelin, 1788
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Dzięcioł zielonosiwy - mapa występowania na świecieDzięcioł zielonosiwy - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 25 cm do 26 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 38 cm do 40 cm.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Łaźce (Piciformes)
Rodzina: Dzięciołowate (Picidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie i Azji. W Polsce nie jest gatunkiem licznym. Gniazduje wyjątkowo. Preferuje środowisko leśne, szczególnie starych lasów liściastych, ale też cmentarze, ogrody, sady i parki.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły lub koczujący tryb życia. Chętnie przebywa na ziemi w poszukiwaniu mrówek.

Pożywienie

Poluje na owady, ich larwy, także na mrówki. Jesienią zjada też jagody i owoce. Zimą czasem pojawia się przy karmnikach. Lubi wówczas zjadać tłuszcz, nasiona i chleb.

Rozmnażanie

Wyprowadza jeden lęg w roku. Dziuple wykuwa w topolach, bukach, lipach, dębach. Czasem zajmuje też gotowe dziuple. Od końca kwietnia aż do początku czerwca samica składa od 4 do 8 (11) jaj. Samiec z samicą na zmianę wysiadują jaja przez 14-15 dni. Pisklęta pozostają w dziupli przez 24-28 dni.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce jest pod ścisłą ochroną.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-06-03, ART-GAT825


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
dzięcioł zielonosiwy
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonaOkres występowania w Polsce dzięcioła zielonosiwego.
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona      Samica dzięcioła zielonosiwego składa jaja.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy