Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Dzięcioł zielony
(Picus viridis)

Dzięcioł zielony (Picus viridis) to jeden z piękniej ubarwionych dzięciołów. Samica i samiec są podobnie upierzeni. Na głowie i karku występuje czerwona "czapeczka", wokół oczu czarna plama, jasnozielony wierzch ciała, żółty kuper, brzuch szarozielony, lotki brunatne, sterówki zielonobrunatne, głowa i szyja jasne. Samiec ma czerwony wąs na policzku. Dziób jest duży i mocny. Młode osobniki są prążkowane. Samiec i samica są tej samej wielkości.

Dzięcioł zielony (Picus viridis)
© waidmannsheil - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Dzięcioł zielony (Picus viridis)
Nazwy obce
angielska: Eurasian Green Woodpecker, European Green Woodpecker, Green Woodpecker
niemiecka: Grünspecht
czeska: Žluna zelená
hiszpańska: Pito real
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Dzięcioł zielony - mapa występowania na świecieDzięcioł zielony - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 32 cm do 34 cm
Rozpiętość skrzydeł: 51 cm.
Ciężar: od 185 g do 250 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Łaźce (Piciformes)
Rodzina: Dzięciołowate (Picidae)
Głos
Najgłośniej zachowuje się wiosną podczas godów. Odgłos przypomina nieco śmiech.
Jaja
Średnie wymiary: 30,9 mm × 22,9 mm.
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Europa, część Azji. Występuje także w Polsce, ale nielicznie. Zamieszkuje obrzeża lasów mieszanych i liściastych, w pobliżu rzek, starych parkach, ogrodach. Pionowy zasięg występowania to 1500 m n.p.m. Preferuje tereny wyżynne.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi dzienny tryb życia. Prowadzi typowo nadrzewny tryb życia. Jest ptakiem osiadłym. Zimuje u nas. Lot jest falisty, słychać dobrze trzepot skrzydeł.

Pożywienie

Zjada owady, głównie mrówki, które zjada z ziemi. Zimą rozkopuje mrowiska do głębokości nawet 1 m. Zjada też czasem nasiona.

Rozmnażanie

Jest to gatunek monogamiczny. Gniazdo zakłada w dziupli wykutej w miękkim drewnie, w połowie wysokości drzewa. Korzysta także z już gotowych dziupli. Samica raz w roku w kwietniu lub maju składa 5-7 jaj, które wysiaduje przez 15-17 dni oboje rodzice. Pisklęta są nagie i ślepe. Opuszczają gniazdo po 20 dniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce liczebność dzięcioła zielonego stale spada. Jest to gatunek u nas chroniony.

Ciekawostki

Wykucie dziupli zajmuje dzięciołowi zielonemu 28 dni. Samiec zaczyna budowę. Samica potem mu pomaga.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-31, GAT-571


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
dzięcioł zielony
   tlo-ikonatlo-ikona       

Trwa okres lęgowy dzięcioła zielonego

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.