Szalotka

Szalotka, cebula szalotka, czosnek askaloński (Allium ascalonicym) to gatunek rośliny z rodziny liliowatych, roślina uprawna o wielu odmianach. Odmiany o słomkowej łusce są łagodne w smaku. Odmiany o łusce brązowej są pikantne.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Szalotka (Allium ascalonicym)

© Irina Fischer – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL - tylko ogrody

Jest w Polsce uprawiana jako warzywo. Ma mniejsze wymagania od cebuli i jest mrozoodporna. Wymaga gleby wilgotnej.

Kwitnie w okresie od czerwca do sierpnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 15-40(80) cm.

Kwiaty są niebieskofioletowy, liliowy, zebrane w kulisty baldach wraz z cebulkami.

Cebula ma niewielkie rozmiary, zwykle jest wydłużono, ale, w zależności od odmiany, może także mieć inny kształt.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.


Zbiory i zastosowanie

Szalotka nadaje się do jedzenia na surowo, do sałatek i kanapek, marynowania. Jadalne są zarówno cebulki jak i szczypiorek.

Z uwagi na zawartość flawonoidów działa wspomagająco dla układu krwionośnego i odpornościowego.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Kwitnie szalotka.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

fioletowy kwiatniebieski kwiat
Grupa

bylina
Stanowisko

nasłonecznione
Środowsko

synantropijne
Użytek

rośliny uprawne
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2020-02-08, GAT-13913




©® Media Nauka 2008-2023 r.