Logo Media Nauka
PL

Cebula

Cebula (Allium cepa), a w zasadzie czosnek cebula lub cebula zwyczajna, to wieloletnia roślina uprawna z rodziny liliowatych o leczniczych właściwościach. To jedna z najbardziej pospolitych roślin przyprawowych w Polsce.

Wybrane odmiany:

  • Cebula biała - to jedna z najwcześniejszych odmian cebuli. Łuski mają białą barwę, a smak jest łagodny.
  • Cebula czerwona - to odmiana o fioletowo-czerwonej barwie łusek, intensywnym smaku.
  • Dymka - odmiana o małych cebulach.
  • 'Exhibition' - cebula gigant, odmiana uprawiana w Europie i USA. Cebula jest bardzo duża, mogąca osiągnąć ciężar nawet 1 kg. Łuska cienka, żółtawa. Odmiana o łagodnym i słodkim smaku.
  • 'Long Red Florence' - inaczej cebula florencka, to odmiana włoska o wydłużonej cebuli, średniej wielkości, o purpurowofioletowych łuskach i różowym miąższu. Smak delikatny i słodki.
  • var. aggregatum - kartoflanka - odmiana, która wytwarza wiele cebulek w skupieniach. Jest twarda i ma intensywny smak.

 

Cebula (Allium cepa)
© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Warzywo to pochodzi z Azji Środkowej. Dzisiaj występuje tylko w uprawach i to na całym świecie. To roślina wytrzymała na mróz, ale nie znosi suszy i gleby zbyt wilgotnej. Gleba powinna być bogata w fosfor, azot i potas.

Kwitnie w okresie od czerwca do sierpnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 60-190 cm.

Łodyga jest typu głąbik.

Kwiaty są różowe i liliowe.

Cebula jest przyziemna. składa się z mięsistych liści spichrzowych. Kształt cebuli, barwa zależy od odmiany. Także smak i ostrość zależy od odmiany.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Cebulę uprawiano już 5 000 lat p.n.e.

W Ameryce cebula pojawiła się za sprawą Krzysztofa Kolumba.

Zbiory i zastosowanie

Cebula zawiera wiele witamin i soli mineralnych ma działanie antybakteryjne. Jest stosowana przy przeziębieniach. Ma działanie antymiażdżycowe, obniża ciśnienie krwi i zawartość cukru oraz cholesterolu we krwi. Ma także właściwości ściągające. Okład z cebuli na noc potrafi wyjąć nawet drzazgę ze skóry!

Cebula może być zjadana na surowo, gotowana i smazona. Jest częstym składnikiem surówek, sałatek, zup, sosów, zapiekanek. Doskonale poprawia smak wielu potraw.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-11-10, GAT-13911



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
cebula
         

Kwitnie cebula.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

różowy kwiat
Grupa

bylina
Stanowisko

nasłonecznione
Środowsko

synantropijne
Użytek

zioła
rośliny uprawne
roślina lecznicza
Jadalność

Gatunek jadalny




© Media Nauka 2008-2018 r.