Cebula

Cebula (Allium cepa), a w zasadzie czosnek cebula lub cebula zwyczajna, to wieloletnia roślina uprawna z rodziny liliowatych o leczniczych właściwościach. To jedna z najbardziej pospolitych roślin przyprawowych w Polsce.

Wybrane odmiany:

 

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Cebula (Allium cepa)

© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Warzywo to pochodzi z Azji Środkowej. Dzisiaj występuje tylko w uprawach i to na całym świecie. To roślina wytrzymała na mróz, ale nie znosi suszy i gleby zbyt wilgotnej. Gleba powinna być bogata w fosfor, azot i potas.

Kwitnie w okresie od czerwca do sierpnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 60-190 cm.

Łodyga jest typu głąbik.

Kwiaty są różowe i liliowe.

Cebula jest przyziemna. składa się z mięsistych liści spichrzowych. Kształt cebuli, barwa zależy od odmiany. Także smak i ostrość zależy od odmiany.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Cebulę uprawiano już 5 000 lat p.n.e.

W Ameryce cebula pojawiła się za sprawą Krzysztofa Kolumba.

Przepisy kucharskie


Zbiory i zastosowanie

Cebula zawiera wiele witamin i soli mineralnych ma działanie antybakteryjne. Jest stosowana przy przeziębieniach. Ma działanie antymiażdżycowe, obniża ciśnienie krwi i zawartość cukru oraz cholesterolu we krwi. Ma także właściwości ściągające. Okład z cebuli na noc potrafi wyjąć nawet drzazgę ze skóry!

Cebula może być zjadana na surowo, gotowana i smazona. Jest częstym składnikiem surówek, sałatek, zup, sosów, zapiekanek. Doskonale poprawia smak wielu potraw.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Kwitnie cebula.
           Wysiew cebuli do gruntu na suszenie i przechowywanie.
         Wysiew cebuli czosnkowej do gruntu.
          Wysadzanie cebuli warzywnej do gruntu, wcześniej wysianej (w marcu) pod szkłem.
          Wysadzanie nasion dla pozyskania dymki
          Wysadzanie dymki do gruntu.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

różowy kwiat
Grupa

bylina
Stanowisko

nasłonecznione
Środowsko

synantropijne
Użytek

zioła
rośliny uprawne
roślina lecznicza
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn obojętny lub lekko zasadowy.
pH 6.5-7.5
Właściwości glebyPodłoże gliniaste, próchnicze
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
ZmianowanieZalecana przerwa w uprawie po sobie - 5 lat.
Czas uprawyJeden lub dwa sezony, rzadziej więcej lat.
NawożenieNie nawozimy nawozem organicznym.
PodlewaniePrzy suszy wymaga podlewania.
StanowiskoNasłonecznione, ciepłe.
RozstawaDla cebuli z wysiewu stosujemy odległość do 30 cm między rzędami. Rozstawa cebuli warzywnej 30 na 30 cm. Nasiona dymki w rzędach
Wysiew do gruntuTak.
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.
Uprawa doniczkowaTak.
Choroby i szkodnikiBiała zgnilizna cebuli, śmietka cebulanka, wciornastek tytoniowiec, niszczyk zjadliwy.
Czas kiełkowaniaTrzy tygodnie.

zioła

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie


ZastosowanieOpis
Zastosowanie ogólneRoślina przyprawowa i lecznicza.
Zastosowanie terapeutyczne
  • choroby układu krążenia
Sposób działania,
właściwości lecznicze
Obniża tendencję do tworzenia się zakrzepów, obniża poziom cholesterolu, obniża ciśnienie i poziom cukru we krwi.
Przyjmowana postać
  • postać surowa, produkt spożywczy
PrzyprawaTo jedna z najważniejszych przypraw na świecie.

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001

© medianauka.pl, 2018-11-10, GAT-13911
Data aktualizacji artykułu: 2020-04-02




©® Media Nauka 2008-2023 r.