PL

Cebula

Cebula (Allium cepa), a w zasadzie czosnek cebula lub cebula zwyczajna, to wieloletnia roślina uprawna z rodziny liliowatych o leczniczych właściwościach. To jedna z najbardziej pospolitych roślin przyprawowych w Polsce.

Wybrane odmiany:

  • Cebula biała - to jedna z najwcześniejszych odmian cebuli. Łuski mają białą barwę, a smak jest łagodny.
  • Cebula czerwona - to odmiana o fioletowo-czerwonej barwie łusek, intensywnym smaku.
  • Dymka - odmiana o małych cebulach.
  • 'Exhibition' - cebula gigant, odmiana uprawiana w Europie i USA. Cebula jest bardzo duża, mogąca osiągnąć ciężar nawet 1 kg. Łuska cienka, żółtawa. Odmiana o łagodnym i słodkim smaku.
  • 'Long Red Florence' - inaczej cebula florencka, to odmiana włoska o wydłużonej cebuli, średniej wielkości, o purpurowofioletowych łuskach i różowym miąższu. Smak delikatny i słodki.
  • var. aggregatum - kartoflanka - odmiana, która wytwarza wiele cebulek w skupieniach. Jest twarda i ma intensywny smak.

 



Cebula (Allium cepa)
© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Warzywo to pochodzi z Azji Środkowej. Dzisiaj występuje tylko w uprawach i to na całym świecie. To roślina wytrzymała na mróz, ale nie znosi suszy i gleby zbyt wilgotnej. Gleba powinna być bogata w fosfor, azot i potas.

Kwitnie w okresie od czerwca do sierpnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 60-190 cm.

Łodyga jest typu głąbik.

Kwiaty są różowe i liliowe.

Cebula jest przyziemna. składa się z mięsistych liści spichrzowych. Kształt cebuli, barwa zależy od odmiany. Także smak i ostrość zależy od odmiany.


Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Cebulę uprawiano już 5 000 lat p.n.e.

W Ameryce cebula pojawiła się za sprawą Krzysztofa Kolumba.

Zbiory i zastosowanie

Cebula zawiera wiele witamin i soli mineralnych ma działanie antybakteryjne. Jest stosowana przy przeziębieniach. Ma działanie antymiażdżycowe, obniża ciśnienie krwi i zawartość cukru oraz cholesterolu we krwi. Ma także właściwości ściągające. Okład z cebuli na noc potrafi wyjąć nawet drzazgę ze skóry!

Cebula może być zjadana na surowo, gotowana i smazona. Jest częstym składnikiem surówek, sałatek, zup, sosów, zapiekanek. Doskonale poprawia smak wielu potraw.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-11-10, GAT-13911


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Cebula
         

Kwitnie cebula.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

różowy kwiat
Grupa

bylina
Stanowisko

nasłonecznione
Środowsko

synantropijne
Użytek

zioła
rośliny uprawne
roślina lecznicza
Jadalność

Gatunek jadalny




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.