
Szalotka
Szalotka, cebula szalotka, czosnek askaloński (Allium ascalonicym) to gatunek rośliny z rodziny liliowatych, roślina uprawna o wielu odmianach. Odmiany o słomkowej łusce są łagodne w smaku. Odmiany o łusce brązowej są pikantne.
Występowanie i środowisko PL - tylko ogrody
Jest w Polsce uprawiana jako warzywo. Ma mniejsze wymagania od cebuli i jest mrozoodporna. Wymaga gleby wilgotnej.
Kwitnie w okresie od czerwca do sierpnia.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 15-40(80) cm.
Kwiaty są niebieskofioletowy, liliowy, zebrane w kulisty baldach wraz z cebulkami.
Cebula ma niewielkie rozmiary, zwykle jest wydłużono, ale, w zależności od odmiany, może także mieć inny kształt.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Zdjęcia - galeria
Zbiory i zastosowanie
Szalotka nadaje się do jedzenia na surowo, do sałatek i kanapek, marynowania. Jadalne są zarówno cebulki jak i szczypiorek.
Z uwagi na zawartość flawonoidów działa wspomagająco dla układu krwionośnego i odpornościowego.
© medianauka.pl, 2020-02-08, GAT-13913 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ● Kwitnie szalotka.
Parametry


bylina
nasłonecznione
synantropijne
Gatunek jadalny
Pokrewne gatunki roślin
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Lucjan Rutkowski - Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej., ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- Agnieszka Gawłowska - 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015