Por

Por (Allium porrum) to bylina lub dwuletnia roślina z rodziny liliowatych, popularne warzywo, roślina przyprawowa. W Polsce jest to roślina jednoroczna.

Wybrane odmiany:

'Tango' - późna odmiana pora, na zbiór jesienny. Łodyga rzekoma ma nawet 25 cm długości.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Por (Allium porrum)

© Ruud Morijn – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL - obcy

To gatunek uprawiany i przejściowo dziczejący w Polsce. Jest u nas obcego pochodzenia. Pochodzi z Azji Mniejszej. Preferuje stanowiska dobrze nasłonecznione.

Kwitnie w okresie od czerwca do sierpnia. Jest odporny na niskie temperatury.

Morfologia i anatomia

Liście są podługowate, równowąskie, o szerokości 1-3 cm, w kolorze zielononiebieskim.

Kwiaty są zebrane w baldach, są w kolorze różowo-białym.

Cebula jest słabo wykształcona, zwężona.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.


Zbiory i zastosowanie

Por stanowi zwykle dodatek do sałatek, zapiekanek, zup i innych potraw.

Zawiera 2 % białka, 10% węglowodanów, fosfor, wapń, witaminę C, B1 i B2, karotenoidy.

Pielęgnacja

Wymaga gleby o dużej wilgotności. Roślinę warto okopać, przez co biała, jadalna łodyga jest dłuższa, a także krucha. Nie nawozimy zbyt mocno azotem.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Wysiew nasion pora do gruntu.
           Usypywanie kopczyków pokół porów.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiatróżowy kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
roślina zielna dwuletnia
bylina
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn lekko kwaśny do obojętnego.
pH 6.0-6.5
Właściwości glebyKażda gleba ogrodowa poza podłożem zbitym i nadmiernie wilgotna. Preferowana duża zawartość humusu i głębokie spulchnienie.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
ZmianowanieCo 3-4 lata po roślinach z tego samego rodzaju.
Czas uprawyJeden rok i/lub na przezimowanie.
NawożenieWymaga intensywnego nawożenia. Preferuje nawozy organiczne.
PodlewanieIntensywne.
RozsadaTak.
RozstawaRośliny co 15 cm w rzędach co 30-40 cm.
Wysiew do gruntuTak.
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.
RozmnażanieZ nasion lub przez cebule przybyszowe. Pora sadzimy głęboko, usypujemy kopczyki wokół łodygi.
Choroby i szkodnikiWciornastki, żółta karłowatość cebuli, wgryzekm szczypiorek, miniarka porówka.
Dodatkowe informacjeNie lubi zbyt wysokich temperatur. Dobrze się czuje w towarzystwie uprawy marchwi i selera. Dobra roślina na przedplon. Ziemię wokół mulczujemy.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001

© medianauka.pl, 2020-01-25, GAT-13922
Data aktualizacji artykułu: 2020-04-21




©® Media Nauka 2008-2023 r.