Por
Por (Allium porrum) to bylina lub dwuletnia roślina z rodziny liliowatych, popularne warzywo, roślina przyprawowa. W Polsce jest to roślina jednoroczna.
Wybrane odmiany:
'Tango' - późna odmiana pora, na zbiór jesienny. Łodyga rzekoma ma nawet 25 cm długości.
Zdjęcia – galeria
Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.

© Ruud Morijn – stock.adobe.com
⤢ POWIĘKSZWystępowanie i środowisko PL - obcy
To gatunek uprawiany i przejściowo dziczejący w Polsce. Jest u nas obcego pochodzenia. Pochodzi z Azji Mniejszej. Preferuje stanowiska dobrze nasłonecznione.
Kwitnie w okresie od czerwca do sierpnia. Jest odporny na niskie temperatury.
Morfologia i anatomia
Liście są podługowate, równowąskie, o szerokości 1-3 cm, w kolorze zielononiebieskim.
Kwiaty są zebrane w baldach, są w kolorze różowo-białym.
Cebula jest słabo wykształcona, zwężona.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Zbiory i zastosowanie
Por stanowi zwykle dodatek do sałatek, zapiekanek, zup i innych potraw.
Zawiera 2 % białka, 10% węglowodanów, fosfor, wapń, witaminę C, B1 i B2, karotenoidy.
Pielęgnacja
Wymaga gleby o dużej wilgotności. Roślinę warto okopać, przez co biała, jadalna łodyga jest dłuższa, a także krucha. Nie nawozimy zbyt mocno azotem.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
◂ | ▸ | Wysiew nasion pora do gruntu. | ||||||||||
● | Usypywanie kopczyków pokół porów. |
Parametry


roślina zielna jednoroczna
roślina zielna dwuletnia
bylina
nasłonecznione
Gatunek jadalny

Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Odczyn gleby | Odczyn lekko kwaśny do obojętnego. pH 6.0-6.5 |
Właściwości gleby | Każda gleba ogrodowa poza podłożem zbitym i nadmiernie wilgotna. Preferowana duża zawartość humusu i głębokie spulchnienie. |
Trudność uprawy | Uprawa i pielęgnacja łatwa. |
Zmianowanie | Co 3-4 lata po roślinach z tego samego rodzaju. |
Czas uprawy | Jeden rok i/lub na przezimowanie. |
Nawożenie | Wymaga intensywnego nawożenia. Preferuje nawozy organiczne. |
Podlewanie | Intensywne. |
Rozsada | Tak. |
Rozstawa | Rośliny co 15 cm w rzędach co 30-40 cm. |
Wysiew do gruntu | Tak. |
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacji | Zobacz w kalendarzu. |
Rozmnażanie | Z nasion lub przez cebule przybyszowe. Pora sadzimy głęboko, usypujemy kopczyki wokół łodygi. |
Choroby i szkodniki | Wciornastki, żółta karłowatość cebuli, wgryzekm szczypiorek, miniarka porówka. |
Dodatkowe informacje | Nie lubi zbyt wysokich temperatur. Dobrze się czuje w towarzystwie uprawy marchwi i selera. Dobra roślina na przedplon. Ziemię wokół mulczujemy. |
Pokrewne gatunki roślin
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej., ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
- Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
- Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
© medianauka.pl, 2020-01-25, GAT-13922
Data aktualizacji artykułu: 2020-04-21