Logo Serwisu Media Nauka

Goryl
(Gorilla gorilla)

Goryl, goryl zachodni (Gorilla gorilla) jest to naczelny ssak z rodziny człekokształtnych o dużych rozmiarach, żyjący w grupach rodzinnych liczących od 3 do 21 osobników w niedostępnych lasach tropikalnych. W każdej grupie dominuje samiec i ustanowiona jest hierarchia. Zadaniem młodych samców jest czuwanie nad bezpieczeństwem grupy.

Goryl nizinny (Gorilla gorilla gorilla)

Goryl nizinny (Gorilla gorilla gorilla) to podgatunek goryla zachodniego (Gorilla gorilla) Na zdjęciach tu opublikowanych uwidoczniony został właśnie ten podgatunek.

Goryl (Gorilla gorilla)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Goryl (Gorilla gorilla)
Nazwy obce
angielska: Western Gorilla, Lowland Gorilla (Western Lowland Gorilla - dla goryla nizinnego)
niemiecka: Westliche Gorilla (Westlicher Flachlandgorilla dla goryla nizinnego)
francuska: Gorille de l'Ouest (Gorille des plaines de l'ouest dla goryla nizinnego)
hiszpańska: Gorila occidental (gorila occidental de llanura o planicie dla goryla nizinnego)
Pierwsze opisanie gatunku
(Savage, 1847)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Goryl - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 140 cm do 185 cm
Ciężar: od 60 kg do 270 kg
Maksymalna długość życia
50 lat.
Podgatunki
G. g. diehli Matschie, 1904
G. g. gorilla (Savage, 1847) - goryl zachodni nizinny
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Człowiekowate (Hominidae)

Występowanie i środowisko

Lasy tropikalne Afryki Środkowej.

Tryb życia i zachowanie

Większość dnia goryle spędzają na poszukiwaniu jedzenia i odpoczynku, podczas którego młode bawią się i iskają. Starsze goryle śpią. Noce spędzają na ziemi w zbudowanych przez siebie z roślin gniazdach.

Pożywienie

Owoce, nasiona, liście, kora drzew, bulwy orchidei, paprocie, pnącza, epifity, zioła, termity, larwy owadów.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 251-289 dni. Samica rodzi zwykle 1 młode o masie do 2 kg i karmi je mlekiem przez 4 lata. Zdolność rozrodczą samice osiągają po 78 miesiącach, samce po 120 miesiącach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - CR

Gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem. Ma status CR w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek krytycznie zagrożony na skutek wycinki lasów tropikalnych oraz kłusownictwa.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2011-10-03, GAT-69








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.