Logo Media Nauka

Guira

Guira (Guira guira) to gatunek ptaka z rodziny kukawkowatych, z podrodziny kleszczojadów. Upierzenie brunatne z wierzchu, pióra w większości na długom ogonie są brunatno-białe. Obszar wokół oka nie jest upierzony. Upierzenie na głowie żółtawe, spód ciała białawy. Na głowie występuje charakterystyczny, krzaczasty czub. Skrzydła są dość krótkie.

Guira (Guira guira)
© Hal Brindley - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Guira
Nazwa łacińska
Guira guira
Nazwy obce
angielska: Guira Cuckoo
niemiecka: Guirakuckuck
francuska: Guira cantara, Guira
hiszpańska: Pirincho
Pierwsze opisanie gatunku
(Gmelin, 1788)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Guira - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 40 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kukułkowe (Cuculiformes)
Rodzina: Kukawkowate (Cuculidae)

Występowanie i środowisko

Preferuje półotwarte tereny z zakrzewieniami, rzadziej na terenach otwartych Ameryki Południowej.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy małe grupy. Ptak ten jest bardzo wrażliwy na zimno. Chłodne noce guira spędza w grupie przytulonych do siebie ptaków.

Morfologia i anatomia

Osiąga 40 cm długości ciała.

Pożywienie

Poluje na owady, płazy, gady, dżdżownice, gryzonie. Zjada także jaja i pisklęta.

Rozmnażanie

Buduje dość duże gniazdo o luźnej konstrukcji na drzewie, blisko pnia. Czasem zajmuje opuszczone gniazda innych gatunków ptaków. Na ogół kilka samic składa jaja do jednego gniazda. Niektóre samice podrzucają swoje jaja innym gatunkom.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-21, GAT-2763





© Media Nauka 2008-2018 r.