Logo Serwisu Media Nauka

Koronnik szary, żuraw koroniasty
(Balearica regulorum)

Koronnik szary, żuraw koroniasty (Balearica regulorum) to piękny ptak z rodziny żurawi o szarym upierzeniu z białymi fragmentami na skrzydłach oraz charakterystyczną, złotą koroną na głowie.

Koronnik szary, żuraw koroniasty (Balearica regulorum)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Koronnik szary, żuraw koroniasty (Balearica regulorum)
Nazwy obce
angielska: Grey Crowned-crane, Grey Crowned-Crane, Grey Crowned Crane, Southern Crowned Crane
niemiecka: Südafrika-Kronenkranich
czeska: Jeřáb královský
francuska: Grue royale
hiszpańska: Grulla coronada cuelligrís
Pierwsze opisanie gatunku
(Bennett, 1834)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Koronnik szary, żuraw koroniasty - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 100 cm
Ciężar: do 3.5 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Żurawiowe (Gruiformes)
Rodzina: Żurawie (Gruidae)

Występowanie i środowisko

Suche sawanny Afryki na południe od Sahary. Na okres lęgu migrują do terenów bardziej wilgotnych.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Drobne bezkręgowce, ryby, płazy, gady.

Rozmnażanie

Samica składa od dwóch do pięciu jaj. Jaja wysiaduje zarówno samiec jak i samica. Pisklęta wylęgają się 28-31 dniach. Dopiero po 56-100 dniach opierzają się.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Koronnik szary został wybrany jako symbol Ugandy.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2011-09-13, GAT-57








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.