Logo Media Nauka

Żurawie

Żurawie (Gruidae) to rodzina ptaków z rzędu żurawiowatych. Rodzina ta liczy dziś 15 gatunków w 4 rodzajach. W Polsce żyje 1 gatunek z tej rodziny ptaków. To jedna z najstarszych grup ptaków żyjących dziś na świecie.

Wygląd

To dość duże ptaki o smukłym ciele, z długimi nogami, długim dziobem i szyją. Podudzie nie jest opierzone. Mają duże skrzydła. Wewnętrzne lotki drugorzędowe są długie i obwisłe. Ogon jest krótki. Ubarwienie obu płci jest takie samo, zwykle białe lub w odcieniach szarości. Na głowie często ozdobne pióra. Samice są nieco większe od samic.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Koronnik szary, żuraw koroniastyKoronnik szary, żuraw koroniasty

Balearica regulorum

Koronnik szary to duży ptak z rodziny żurawi. Ma szare upierzenie z białymi fragmentami na skrzydłach i charakterystyczną koronę na głowie. Policzki są białe, nieopierzone, na gardle czerwony fałd skórny.


Żuraw białyŻuraw biały

Leucogeranus leucogeranus

Żuraw biały (Leucogeranus leucogeranus) to gatunek ptaka z rodziny żurawi o śnieżnobiałym kolorze upierzenia, poza końcami skrzydeł, które są czarne. Preferuje tereny bagniste, trzcinowiska, najlepiej w lasach.


Żuraw kanadyjskiŻuraw kanadyjski

Grus canadensis

Żuraw kanadyjski (Grus canadensis) to ptak z rodziny żurawi. Ma szare upierzenie. Na czole skóra jest czerwona, pozbawiona piór. Nogi długie, ciemne. Tęczówka oka pomarańczowa.


Żuraw krzykliwyŻuraw krzykliwy

Grus americana

Żuraw krzykliwy (Grus americana) to gatunek żurawia. Ma białe upierzenie, czarne lotki pierwszorzędowe, czoło i obszar wokół nasady dzioba są czerwonawe. Występuje w Ameryce Północnej.


Żuraw mandżurskiŻuraw mandżurski

Grus japonensis

Ptak wędrowny z rodziny żurawi o białym upierzeniu z czarną szyją i fragmentami upierzenia na skrzydłach oraz czerwoną czapeczką na głowie. Ptaki te wykonują podczas godów bardzo efektowne grupowe tańce.


Żuraw rajskiŻuraw rajski

Anthropoides paradisea

Żuraw rajski (Anthropoides paradisea) to gatunek żurawia pochodzącego z Afryki. Upierzenie jest prawie w całości szaroniebieskie. Skrzydła są ciemniejsze i mają długie, opadające na ziemię pióra. Wierzch głowy jest jaśniejszy.


Żuraw zwyczajny, żurawŻuraw zwyczajny, żuraw PL Lęgowy Nieliczny  ! 

Grus grus

To jeden z piękniejszych naszych ptaków. Ma smukłą sylwetkę. Znany jest z zadziwiających tańców godowych. Jest dość liczny podczas przelotów. Samiec i samica łączy się w parę na całe życie.





Inne gatunki

  • Żuraw stepowy (Anthropoides virgo)
  • Koronnik czarny (Balearica pavonina)
  • Żuraw koralowy (Bugeranus carunculatus)
  • Żuraw indyjski (Grus antigone)
  • Żuraw białogłowy (Grus monacha)
  • Żuraw czarnoszyi (Grus nigricollis)
  • Żuraw australijski (Grus rubicunda)
  • Żuraw białoszyi (Grus vipio)

Występowanie i środowisko

Są obecne na wszystkich kontynentach świata poza Ameryką Południową i Antarktydą. Można je spotkać na trawiastych obszarach, polach uprawnych, a w sezonie lęgowym na mokradłach.

Tryb życia i zachowanie

Żerują na ziemi. Nie siadają na drzewach (za wyjątkiem żurawia koroniastego). Są to ptaki wędrowne.

Rozmnażanie

Wyprowadzają jeden lęg w roku. Są monogamiczne. Gniazdo stanowi platforma zbudowana w płytkiej wodzie lub w niskiej trawie. Samica składa 1-3 jaja koloru białego lub ciemne, o masie 120-270 g. Wysiadywanie trwa 28-36 dni. Wysiaduje samica i samiec na przemian. Pisklętami opiekuje się samiec i samica.

Pożywienie

Żurawie zjadają owady, ryby, inne drobne zwierzęta, a także nasiona, kłącza, plony pozostawione na polu.

Ochrona i zagrożenia

Krytycznie zagrożony jest żuraw biały, zagrożone są żuraw mandżurski i żuraw krzykliwy, status narażonych ma 6 kolejnych gatunków. To oznacza, że aż 9 z 15 gatunków jest w niebezpieczeństwie i to na skutek działalności człowieka.

Ciekawostki

Żurawie są najwyższymi latającymi ptakami na świecie.

Tańce godowe żurawi mandżurskich należą do najbardziej widowiskowych spektakli w przyrodzie.

Zdjęcia - galeria



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Żuraw zwyczajny, żuraw
         

Żuraw składa w tym czasie jaja.

          

Żuraw pierzy się w tym okresie raz na 2-4 lata.

          

Odbywają się przeloty żurawi na zimowiska.

          

Przylatują do kraju żurawie.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia

Oznaczenia

Poniżej przedstawiamy opis zastosowanych oznaczeń gatunków.

Występowanie w Polsce

PL
- gatunek zaobserwowany w Polsce w stanie dzikim po 1950 r.
PL - wtórnie
- gatunek introdukowany w Polsce rozmyślnie lub przypadkowo, tworzący stałe populacje.
PL - obserwacje dawne
- gatunek obserwowany ostatnio w Polsce w latach 1801-1950.
PL - hodowla
- gatunek hodowlany.

Liczebność

Podana liczba oznacza liczbę zwykle szacowaną samców lub par lęgowych obserwowanych w Polsce w ciągu roku (dotyczy gatunków lęgowych w Polsce).

Bardzo liczny
- 3 000 001 - 30 000 000
Liczny
- 300 001 - 3 000 000
Średnio liczny
- 30 001 - 300 000
Nieliczny
- 3001 - 30 000
Bardzo nieliczny
- 301 - 3 000
Skrajnie nieliczny
- 1 - 300

Status

Lęgowy
- gniazduje regularnie na dyżym obszarze kraju.
Lęgowy sporadycznie
- gniazduje sporadycznie w kraju lub tylko lokalnie.
Przelotny/przylatujący
- gatunek regularnie stacjonuje w kraju podczas swoich przelotów lub przylatuje na zimowiska.
Zalatujący
- gatunek pojawiający się w Polsce nieregularnie.
Zalatujący wyjątkowo
- gatunek pojawiający się wyjątkowo w kraju (poniżej 5 obserwacji).

 ! 
- gatunek ujęty w Załączniku i Dyrektywie Ptasiej (2009/147/WE z 30-11-2009 w sprawie ochrony dzikiego ptactwa), wskazującej na gatunki podlegające wraz z siedliskami szczególnej ochronie.



© medianauka.pl, 2014-01-06, RODZ-30



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.