Logo Media Nauka

Żuraw rajski (Anthropoides paradisea)
© PIXATERRA - Fotolia.com

Żuraw rajski

Żuraw rajski (Anthropoides paradisea) to gatunek żurawia pochodzącego z Afryki. Upierzenie jest prawie w całości szaroniebieskie. Skrzydła są ciemniejsze i mają długie, opadające na ziemię pióra. Wierzch głowy jest jaśniejszy. Głowa jest relatywnie duża, szyja cienka, dziób niezbyt długi, różowy.

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje wyłącznie w Afryce, w południowej części. Preferuje tereny otwarte, porośnięte krzewami, na wyżynach.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 110-120 cm, rozpiętość skrzydeł 180-200 cm.

Pożywienie

Ptak ten żywi się nasionami, bulwami, liśćmi. Poluje też na owady i inne bezkręgowce, a także małe kręgowce.

Rozmnażanie

Gniazdo zakłada na ziemi w zagłębieniu. Po zniesieniu 1-2 jaj samica na zmianę z samcem wysiaduje je przez 30-33 dni. W następnym dniu po wykluciu młode opuszczają gniazdo, a po 3 miesiącach są zdolne do lotu.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-20, GAT-2480


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaŻuraw biały
Leucogeranus leucogeranus
ikonaŻuraw kanadyjski
Grus canadensis
ikonaŻuraw krzykliwy
Grus americana
ikonaŻuraw mandżurski
Grus japonensis
Żurawie
Żurawie

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.