Logo Serwisu Media Nauka

Żuraw mandżurski
(Grus japonensis)

Żuraw mandżurski (Grus japonensis) to piękny ptak wędrowny z rodziny żurawi o białym upierzeniu z czarną szyją i fragmentami upierzenia na skrzydłach oraz czerwoną "czapeczką" na głowie. U żurawi mandżurskich nie występuje dymorfizm płciowy.

Żuraw mandżurski (Grus japonensis)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Żuraw mandżurski (Grus japonensis)
Nazwy obce
angielska: Red-crowned Crane, Japanese Crane, Manchurian Crane
niemiecka: Mandschurenkranich
czeska: Jeřáb mandžuský
francuska: Grue du Japon
hiszpańska: Grulla de Manchuria, Grulla Manchú
Pierwsze opisanie gatunku
(Müller, 1776)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Żuraw mandżurski - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 150 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 220 cm do 250 cm.
Ciężar: od 7 kg do 12 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Żurawiowe (Gruiformes)
Rodzina: Żurawie (Gruidae)

Występowanie i środowisko

Bagna, stepy, tundra Azji.

Tryb życia i zachowanie

Podczas lotu formują klucz i odzywają się charakterystycznym klangorem (głosem żurawi). W okresie godowym żyją w parach, w pozostałym okresie tworzą stada. Na postojach gromadzą się w tysiące osobników.

Pożywienie

Owady, wodne bezkręgowce, ryby, płazy, gady, rośliny w tym trzciny i trawy.

Rozmnażanie

Ptaki te wykonują podczas godów bardzo efektowne grupowe tańce. Samica składa 2 jaja do gniazda budowanego na ziemi. Jaja przez 29-34 dni wysiaduje samiec i samica na zmianę. Pisklęta są zagniazdownikami. Po 95 dniach są zdolne do lotu. Dojrzałość płciową osiągają po 3-4 latach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Podczas pierzenia się, żuraw mandżurski traci wszystkie lotki i na 5-6 tygodni ptak traci zdolność latania. Pierzy się co 2-3 lata.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2011-09-13, GAT-56




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.