Żuraw biały (Leucogeranus leucogeranus)

Żuraw biały (Leucogeranus leucogeranus) to gatunek ptaka z rodziny żurawi o śnieżnobiałym kolorze upierzenia, poza końcami skrzydeł, które są czarne. Na czole i twarzy nie ma upierzenia, a skóra ma czerwony kolor. Dziób i nogi również są czerwone.

Żuraw biały (Leucogeranus leucogeranus)
© feathercollector - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Żuraw biały (Leucogeranus leucogeranus)
Synonimy
Grus leucogeranus Pallas, 1773
Nazwy obce
angielska: Siberian Crane, Siberian White Crane, Snow Crane
niemiecka: Nonnenkranich
czeska: Jeřáb bílý
francuska: Grue de Sibérie
hiszpańska: Grulla siberiana
Pierwsze opisanie gatunku
(Pallas, 1773)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Żuraw biały - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 140 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Żurawiowe (Gruiformes)
Rodzina: Żurawie (Gruidae)

Występowanie i środowisko

Preferuje tereny bagniste, trzcinowiska, najlepiej w lasach.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga 140 cm długości ciała. Skrzydło ma długość do 69 cm.

Pożywienie

Poluje na niewielkie ryby, płazy, gady i gryzonie. Zjada też pokarm roślinny.

Rozmnażanie

Gniazduje na bagnach, ale w miejscu suchym. Na okres rozrodczy gromadzi się w stada. Znane są trzy lęgowiska na świecie.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - CR

Gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem. Ma status CR w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2016-10-27, ART-GAT2482