logo

Żuraw indyjski

Żuraw indyjski (Antigone antigone) to ptak z rodziny żurawi. Upierzenie szare. Część głowy naga, czerwona. Nogi różowe. Dziób ma szary kolor.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w południowej części Azji (Indie, Birma, Kambodża, Laos, Wietnam) oraz w północnej części Australii. Nie stroni od ludzkich osiedli. Spotykany na polach ryżowych, kanałach wodnych, stawach, jeziorach.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 176 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 220-280 cm.

Pożywienie

Zjada wodne rośliny, trawę, ziarna ryżu, orzechy, szarańczaki, płazy, jaszczurki.

Rozmnażanie

Gniazduje na wodzie. Gniazdo w postaci platformy zbudowane jest z gałęzi i rożnych roślin. W zniesieniu 1-3 jaja. Inkubacja trwa 26-35 dni.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2019-12-03, GAT-2486




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaŻuraw białoszyi
Antigone vipio
ikonaŻuraw australijski
Antigone rubicunda
ikonaŻuraw kanadyjski
Antigone canadensis
Żurawie
Żurawie

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

W stadach duże ptaki na długich dystansach tworzą w locie szyk klucza w kształcie litery V. Dlaczego tak się dzieje?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016




Polecamy w naszym sklepie

Kubek sowy
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Kubek zwierzęta Bałtyku
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.