Logo Media Nauka

Żuraw kanadyjski (Grus canadensis)
© Wilfred - stock.adobe.com

Żuraw kanadyjski

Żuraw kanadyjski (Grus canadensis) to ptak z rodziny żurawi. Ma szare upierzenie. Na czole skóra jest czerwona, pozbawiona piór. Nogi długie, ciemne. Tęczówka oka pomarańczowa.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten gniazduje w północnych rejonach Ameryki Północnej i północno-wschodniej części Azji. Zimuje na południu kontynentu. Zasiedla tereny podmokłe tundry oraz prerii.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 100-122 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 180-215 cm.

Pożywienie

To ptak roślinożerny. Poluje rzadko na owady.

Rozmnażanie

Odbywa w okresie godów widowiskowe tańce. Gniazdo to zagłębienie w ziemi. Samica składa 2 jaja.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-14, GAT-2485


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaŻuraw krzykliwy
Grus americana
ikonaŻuraw mandżurski
Grus japonensis
Żurawie
Żurawie

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

W stadach duże ptaki na długich dystansach tworzą w locie szyk klucza w kształcie litery V. Dlaczego tak się dzieje?



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.