Logo Serwisu Media Nauka

Kudu wielkie
(Tragelaphus strepsiceros)

Kudu wielkie (Tragelaphus strepsiceros) to gatunek ssaka z rodziny krętorogich. Kudu wielkie zaliczane jest do antylop. Samce są większe od samic. Ciało ubarwione jest szaro-brunatnie, na ciele po bokach wyraźne pionowe, białe paski. Samce posiadają okazałe, śrubowato skręcone rogi, które osiągają długość 168 cm.

Kudu wielkie (Tragelaphus strepsiceros)
© EcoView - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kudu wielkie (Tragelaphus strepsiceros)
Nazwy obce
angielska: Greater Kudu
niemiecka: Große Kudu
czeska: Kudu velký
francuska: Grand koudou
hiszpańska: Kudú mayor, gran kudú
Pierwsze opisanie gatunku
(Pallas, 1766)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Kudu wielkie - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 195 cm do 245 cm
Wysokość w kłębie: 150 cm
Ciężar: do 27 kg
Maksymalna długość życia
15 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Krętorogie, pustorożce, wołowate (Bovidae)

Występowanie i środowisko

Afryka równikowa, południowa i wschodnia. Tereny porośnięte zaroślami, lekko górzyste. Występuje zwykle w pobliżu źródła wody.

Tryb życia i zachowanie

Żyją w małych stadach, liczących nawet 80 osobników. Samce walczą o samice. Kudu porusza się ociężale.

Pożywienie

Zjada trawy, rośliny zielne.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 7-8 miesięcy. Samica ma zwykle w sierpniu jedno młode.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Kudu wielkie jest jedną z większych antylop afrykańskich.

Potrafi skoczyć na wysokość 2,5 m.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-13, GAT-310








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.