Logo Serwisu Media Nauka

Sitatunga
(Tragelaphus spekii)

Sitatunga (Tragelaphus spekii) to antylopa z rodziny krętorogich o ciemnym, brunatnoszarym ubarwieniu z jasnymi plamami na podgardlu i białymi pręgami na ciele. Ubarwienie samic jest jaśniejsze od samców. Samce mają duże, masywne rogi o długości do 92 cm. Samce są znacznie większe od samic.

Sitatunga (Tragelaphus spekii)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Sitatunga (Tragelaphus spekii)
Synonimy
Tragelaphus spekei
Nazwy obce
angielska: Sitatunga, Marshbuck
niemiecka: Sitatunga
czeska: Sitatunga
francuska: Guib D'Eau, Guib Harnachée
hiszpańska: Sitatunga
Pierwsze opisanie gatunku
Speke, 1863
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Sitatunga - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 115 cm do 170 cm
Wysokość w kłębie: 125 cm
Długość ogona: 30 cm
Ciężar: od 40 kg do 125 kg
Maksymalna długość życia
20 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Krętorogie, pustorożce, wołowate (Bovidae)

Występowanie i środowisko

Afryka równikowa. Lubi tereny nadbrzeżne.

Tryb życia i zachowanie

Dzień spędza wśród zarośli nad brzegiem zbiorników wód, lubi być zanurzona w wodzie. Dobrze pływa. Żeruje w nocy. Żyje w małych grupach.

Pożywienie

Trawy, roślinność bagienna.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 245-258 dni. Samica przed porodem szuka suchego miejsca. Kiedy go nie może znaleźć buduje z zarośli platformę. Rodzi się zwykle jedno młode o masie 4 kg. Młode wkrótce po porodzie wędruje za matką. Matka karmi je przez 6 miesięcy. Dojrzałość płciową osiągają po 2-2,5 roku życia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-22, GAT-186








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.