Łabędź czarnodzioby

Łabędź czarnodzioby (Cygnus columbianus) to gatunek dużego ptaka z rodziny kaczkowatych, podobny do łabędzia krzykliwego. Najbardziej charakterystyczna cecha tego łabędzia to czarny dziób z żółtą plamą u nasady. Plama ta ma zmienny kształt. Dymorfizm płciowy nie występuje. Upierzenie białe.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Łabędź czarnodzioby (Cygnus columbianus)

© feathercollector - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Łabędź występuje w Azji, Europie i w Ameryce Północnej. To typowy mieszkaniec tundry na obszarach z wodnymi zbiornikami. W Polsce to rzadko spotykany gatunek, głównie podczas przelotów i czasem zimujący nielicznie. Najczęściej można go spotkać na wschodzie kraju i na wybrzeżu.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny i stadny. Tylko w okresie lęgowym żyje w parach. Głos łabędzia czarnodziobego przypomina fanfary.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 115-127 cm, rozpiętość skrzydeł 180-210 cm, a ciężar ciała 3,3-8,6 kg.

Pożywienie

Zjada roślinność z powierzchni wody lub znajdującą się pod wodą, za którą nurkuje, pozostawiając kuper w górze. Czasem też żeruje na łąkach.

Rozmnażanie

Ptak ten łączy się w pary na całe swoje życie. Początek lęgów przypada na okres od końca maja do początku czerwca. gniazdo ma postać dużego kopca. Jaja w liczbie 2-6 wysiaduje głównie samica przez 29-30 dni. Młode uzyskują zdolność do lotu po 2 miesiącach od wyklucia.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To nasz najmniejszy łabędź.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

Pytania

Pytania

Czym się różni łabędź krzykliwy od łabędzia czarnodziobego?

To podobne do siebie gatunki. Łabędź czarnodzioby jest mniejszy i ma krótszą szyję. Dziób w większej części jest czarny. U łabędzia krzykliwego zwykle czarny jest tylko koniec i klin z wierzchu, sięgający nozdrzy.




Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

     W tym okresie odbywa się migracja łabędzia czarnodziobego i przeloty przez Polskę.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków


Łabędzie


Łabędzie (Cygnini) to monotypowe plemię dużych, majestatycznych ptaków z rodziny kaczkowatych. do Do łabędzi zaliczamy 6 gatunków, z czego w Polsce można spotkać 3 gatunki.

Jaki ptak najgłębiej nurkuje?
Wśród ptaków mamy także takie, które opanowały środowisko wodne. Który z gatunków najgłębiej nurkuje?
Jaki ptak najszybciej pływa?
Wśród ptaków mamy także takie, które opanowały środowisko wodne. Który z gatunków najszybciej pływa?
Jaki ptak znosi najwięcej jaj?
Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?
Dlaczego ptaki lecą w kluczu?
W stadach duże ptaki na długich dystansach tworzą w locie szyk klucza w kształcie litery V. Dlaczego tak się dzieje?
Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?
To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?
Największe gniazda ptaków
Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.
Jak dokarmiać ptaki?
Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?
Najmniejsze ptaki na świecie
Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?
Największe ptaki na świecie
Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?

Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek – Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/
  • Lars Svensson – Przewodnik Collinsa - Ptaki, ISBN 978-83-7763-261-1, Multico 2012
  • Michał Radziszewski, Mateusz Matysiak – Atlas Ptaków Polski - ilustrowana encyklopedia, ISBN 978-83-7705-659-2, Fenix
  • pod red. Przemysława Busse – Mały Słownik Zoologiczny - PTAKI t.I i II, ISBN 83-214-0043-4, Wiedza Powszechna 1990
  • Andrzej Kruszewicz – Ptaki Polski t.1,2, 978-837763-073-0, Multico Oficyna Wydawnicza 2011

© medianauka.pl, 2019-01-19, GAT-2182
Data aktualizacji artykułu: 2021-12-02




©® Media Nauka 2008-2023 r.