Logo Serwisu Media Nauka

Łabędź czarny
(Cygnus atratus)

Łabędź czarny (Cygnus atratus) to piękny ptak z rzędu blaszkodziobych, bardzo towarzyski, występujący w stadach liczących nawet 50 000 osobników. Ptak ten wędruje w poszukiwaniu miejsc do lęgów i żerowisk. Upierzenie czarne, dziób czerwonawy. Ma dość smukłą sylwetkę, bardzo długą szyję.

Łabędź czarny (Cygnus atratus)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Łabędź czarny (Cygnus atratus)
Nazwy obce
angielska: Black Swan
niemiecka: Trauerschwan
czeska: Labuť černá
francuska: Cygne noir
hiszpańska: Cisne negro
Pierwsze opisanie gatunku
(Latham, 1790)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Łabędź czarny - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 110 cm do 140 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 160 cm do 200 cm.
Ciężar: od 3.7 kg do 8.75 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)

Występowanie i środowisko

Australia, Nowa Zelandia, Tasmania. Zasiedla różne zbiorniki wodne z wodą słodką jak i słoną.

Tryb życia i zachowanie

Gniazduje wyłącznie w porze deszczowej, a gniazda znajdują się od siebie na wyciągnięcie dzioba.

Pożywienie

Zielone części roślin wodnych i łąkowych. Żeruje w wodzie i na lądzie.

Rozmnażanie

Gniazdo jest stertą roślinności o szerokości jednego metra. Samica składa 5-6 jaj, które wysiaduje zarówno samiec jak i samica przez 36-40 dni. Młode osiągają samodzielność po 150-170 dniach życia. Dojrzałość płciową młode osiągają po 18-36 miesiącach życia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2011-10-01, GAT-66




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.