Logo Media Nauka

Łabędź trąbiący (Cygnus buccinator)
© donyanedomam - stock.adobe.com

Łabędź trąbiący

Łabędź trąbiący (Cygnus buccinator) to duży ptak z rodziny kaczkowatych. Upierzenie jest białe. Charakterystyczny jest czarny dziób, mający różowe krawędzie. Nogi czarne. W niektórych źródłach łabędź ten jest uznawany wraz z łabędziem krzykliwym za jeden gatunek.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje tylko w Ameryce Północnej na rozproszonych obszarach od Alaski po środkową część kontynentu. Łabędź ten jest spotykany na różnego rodzaju zbiornikach wodnych, a podczas przelotów także na polach uprawnych.

Tryb życia i zachowanie

Zwykle migruje.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 150-180 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 230-260 cm.

Pożywienie

Zjada rośliny wodne, a wraz z nią drobne organizmy zwierzęce.

Rozmnażanie

Gniazdo ma kształt kopca z gałęzi i różnych roślin. Samica składa 3-10 jaj. Czas inkubacji wynosi 32-37 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To największy wodny ptak Ameryki Północnej.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-12, GAT-2183


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaŁabędź czarnodzioby
Cygnus columbianus
ikonaŁabędź czarnoszyi
Cygnus melanocoryphus
ikonaŁabędź czarny
Cygnus atratus
ikonaŁabędź krzykliwy
Cygnus cygnus
ikonaŁabędź niemy
Cygnus olor
Kaczkowate
Kaczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.