Łabędź krzykliwy

Łabędź krzykliwy (Cygnus cygnus) to ptak z grupy gęśców. Podczas pływania ma wyprostowaną szyję, co go odróżnia od łabędzia niemego. Nie ma też zwyczaju układania skrzydeł w żagiel. Dziób jest żółto-czarny i nie ma na nim guza, jaki występuje u łabędzia niemego. Upierzenie jest białe, nogi czarne. Młode osobniki są szare.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Ptak ten występuje w Europie i Azji. W Polsce mamy tylko kilkadziesiąt par lęgowych. Występują na Śląsku, na Pomorzu i Podlasiu w rzecznych dolinach, a w sezonie lęgowym zajmują płytkie zbiorniki śródlądowe, najchętniej stawy hodowlane. Poza lęgami spotykane także na polach uprawnych i podmokłych łąkach.

Tryb życia i zachowanie

Podczas lęgów ptak ten aktywnie broni swojego terytorium. To ptak wędrowny. Latem ptaki te gromadzą się na pierzowiska. Jest płochliwy. Unika obecności człowieka. Ptak ten wydaje trąbiący głos.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 145-160 cm, z czego na ogon przypada do 18 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 220-245 cm, a ciężar ciała 7,5-10,5 kg.

Pożywienie

Zjada głównie wodną roślinność. Spotyka się go również żerującego na polach uprawnych.

Rozmnażanie

Gniazduje zawsze blisko wody. Gniazdo jest bardzo duże. Ma 2 m średnicy i wysokość kilkudziesięciu centymetrów. Ma zagłębienie w środku. Zbudowane jest z turzycy i trzciny. Samica składa od 2 do 7 jaj. Okres inkubacji trwa 35 dni. Po miesiącu młode uzyskują zdolność lotu. Przez rok przebywają z rodzicami. Do lęgów przystępują nierzadko dopiero w 6. roku życia.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak ten jest objęty ścisłą ochroną. Niepokojone ptaki przez człowieka potrafią porzucić lęg. Należy mieć to na uwadze przy dokonywaniu obserwacji.

Ciekawostki

Bardzo rzadko ptak ten krzyżuje się z łabędziem niemym.

W Polsce mamy zaledwie kilkadziesiąt par lęgowych.

Podczas godów ptaki te toczą walki ze sobą.

Pytania

Pytania

Czym się różni łabędź krzykliwy od łabędzia czarnodziobego?

To podobne do siebie gatunki. Łabędź czarnodzioby jest mniejszy i ma krótszą szyję. Dziób w większej części jest czarny. U łabędzia krzykliwego zwykle czarny jest tylko koniec i klin z wierzchu, sięgający nozdrzy.




Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

Możliwość obserwacji w Polsce łabędzi krzykliwych.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaŁabędź niemy
Cygnus olor
ikonaŁabędź czarnodzioby
Cygnus columbianus
ikonaŁabędź czarnoszyi
Cygnus melancoryphus
ikonaŁabędź czarny
Cygnus atratus
ikonaŁabędź trąbiący
Cygnus buccinator
Kaczkowate
Kaczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Łabędzie

Łabędzie

Łabędzie (Cygnini) to monotypowe plemię dużych, majestatycznych ptaków z rodziny kaczkowatych. do Do łabędzi zaliczamy 6 gatunków, z czego w Polsce można spotkać 3 gatunki.

Jaki ptak najgłębiej nurkuje?

Jaki ptak najgłębiej nurkuje?

Wśród ptaków mamy także takie, które opanowały środowisko wodne. Który z gatunków najgłębiej nurkuje?

Jaki ptak najszybciej pływa?

Jaki ptak najszybciej pływa?

Wśród ptaków mamy także takie, które opanowały środowisko wodne. Który z gatunków najszybciej pływa?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

W stadach duże ptaki na długich dystansach tworzą w locie szyk klucza w kształcie litery V. Dlaczego tak się dzieje?

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2015-05-10, GAT-795
Data aktualizacji artykułu: 2021-12-01



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Andrzej Kruszewicz - Ptaki Polski t.1,2, 978-837763-073-0, Multico Oficyna Wydawnicza 2011
  • W. Cerny, K. Drchal - Jaki to ptak?, ISBN 83-09-00234-3, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne 1979
  • Hakan Delin, Lars Svensson - Ptaki Europy - Przewodnik, ISBN 978-83-61065-17-3, Wydawnictwo MWK 2008
  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • pod red. Przemysława Busse - Mały Słownik Zoologiczny - PTAKI t.I i II, ISBN 83-214-0043-4, Wiedza Powszechna 1990
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/
  • Michał Radziszewski, Mateusz Matysiak - Atlas Ptaków Polski - ilustrowana encyklopedia, ISBN 978-83-7705-659-2, Fenix
  • Lars Svensson - Przewodnik Collinsa - Ptaki, ISBN 978-83-7763-261-1, Multico 2012



Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki urodzinowe
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
kolorowe skarpetki góra lodowa
Paw Puzzle
Kubek zwierzęta Bałtyku
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.