Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Łabędź krzykliwy
(Cygnus cygnus)

Łabędź krzykliwy (Cygnus cygnus) to ptak z grupy gęśców. Podczas pływania ma wyprostowaną szyję, co go odróżnia od łabędzia niemego. Nie ma też zwyczaju układania skrzydeł w żagiel. Dziób jest żółto-czarny i nie ma na nim guza, jaki występuje u łabędzia niemego. Upierzenie jest białe, nogi czarne. Młode osobniki są szare.

Łabędź krzykliwy (Cygnus cygnus)
© andreanita - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Łabędź krzykliwy (Cygnus cygnus)
Nazwy obce
angielska: Whooper Swan
niemiecka: Singschwan
czeska: Labuť zpěvná
francuska: Cygne chanteur
hiszpańska: Cisne cantor
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Łabędź krzykliwy - mapa występowania na świecieŁabędź krzykliwy - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 145 cm do 160 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 220 cm do 245 cm.
Ciężar: od 7.5 kg do 10.5 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)
Głos
Ptak ten wydaje trąbiący głos.

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie i Azji. W Polsce mamy tylko kilkadziesiąt par lęgowych. Występują na Śląsku, na Pomorzu i Podlasiu w rzecznych dolinach, a w sezonie lęgowym zajmują płytkie zbiorniki śródlądowe, najchętniej stawy hodowlane. Poza lęgami spotykane także na polach uprawnych i podmokłych łąkach.

Tryb życia i zachowanie

Podczas lęgów ptak ten aktywnie broni swojego terytorium. To ptak wędrowny. Latem ptaki te gromadzą się na pierzowiska. Jest płochliwy. Unika obecności człowieka.

Pożywienie

Zjada głównie wodną roślinność. Spotyka się go również żerującego na polach uprawnych.

Rozmnażanie

Gniazduje zawsze blisko wody. Gniazdo jest bardzo duże. Ma 2 m średnicy i wysokość kilkudziesięciu centymetrów. Ma zagłębienie w środku. Zbudowane jest z turzycy i trzciny. Samica składa od 2 do 7 jaj. Okres inkubacji trwa 35 dni. Po miesiącu młode uzyskują zdolność lotu. Przez rok przebywają z rodzicami. Do lęgów przystępują nierzadko dopiero w 6. roku życia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak ten jest objęty ścisłą ochroną. Niepokojone ptaki przez człowieka potrafią porzucić lęg. Należy mieć to na uwadze przy dokonywaniu obserwacji.

Ciekawostki

Bardzo rzadko ptak ten krzyżuje się z łabędziem niemym.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-05-10, GAT-795


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
łabędź krzykliwy
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Możliwość obserwacji w Polsce łabędzi krzykliwych.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.