Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Łabędź niemy
(Cygnus olor)

Łabędź niemy (Cygnus olor) to duży ptak z charakterystyczną wyciągniętą, esowato wygiętą szyją o białym upierzeniu, z pomarańczowym dziobem z czarną naroślą u nasady. Młode są szarobrunatne z szarym dziobem. Nogi ciemne.

Łabędź niemy (Cygnus olor)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Łabędź niemy (Cygnus olor)
Nazwy obce
angielska: Mute Swan
niemiecka: Höckerschwan
czeska: Labuť velká
francuska: Cygne tuberculé, Cygne muet
hiszpańska: Cisne vulgar
Pierwsze opisanie gatunku
(Gmelin, 1789)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Łabędź niemy - mapa występowania na świecieŁabędź niemy - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 140 cm do 160 cm
Rozpiętość skrzydeł: 200 cm.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)
Głos
Odzywa się wyłącznie w okresie godowym (stąd nazwa), chrapliwym i gulgoczącym głosem. Syczy broniąc gniazda.
Jaja
Średnie wymiary:
112,8 mm × 73,5 mm.
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Europa (także w Polsce), Azja. Został introdukowany w Ameryce Północnej. Zasiedla podmokłe tereny nizinne, na jeziorach, stawach i rzekach. Upodobał sobie parki. Młode są szarobrązowe z szarym dziobem.

Tryb życia i zachowanie

Przyloty łabędzi do kraju odbywają się już w końcu lutego. Odloty mają miejsce w październiku i listopadzie. Wywołuje skrzydłami świst powietrza podczas lotu.

Pożywienie

Rośliny wodne i przybrzeżne.

Rozmnażanie

Samiec i samica tworzą pary przez wiele lat. Buduje duże gniazdo w kształcie kopca z trzcin i innych roślin. Gniazdo o średnicy do dwóch metrów znajduje się blisko wody. Zbudowane jest z gałęzi, sitowia i tataraku. Samica składa od końca kwietnia do maja od 5 do 7 jaj szarozielonych lub w odcieniu brązowym. Młode są zagniazdownikami. Chętnie pływają na grzbiecie rodziców. W stanie dzikim łabędzie potrzebują rozległych terenów wodnych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak ten podlega całkowitej ochronie.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2011-05-30, GAT-42


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
łabędź niemy
 tlo-ikonatlo-ikona         

Przylatują do kraju łabędzie nieme.

   tlo-ikonatlo-ikona       

Łabędzie nieme składają jaja.

         tlo-ikonatlo-ikona 

Odlatują z kraju łabędzie nieme.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.