logo



Lirogony

Lirogony (Menuridae) to rodzina ptaków z rzędu wróblowych, do której zaliczamy zaledwie dwa gatunki.

Wygląd

Ciało jest z wierzchu szarobrązowe, spód jaśniejszy. Lirogony skromne mają więcej brązowego ubarwienia. Samce są wyposażone w długi ogon, który składa się z przekształconych sterówek. Dwa pióra są taśmowe, 12 prawie bez chorągiewek, zewnętrzne przypominają ramiona liry. Samica jest mniejsza od samca, a ogon jest mniej okazały.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Lirogon wspaniałyLirogon wspaniały

Menura novaehollandiae

Lirogon wspaniały (Menura novaehollandiae) to gatunek ptaka wróblowego z rodziny lirogonów, wielkości kury domowej. To jeden z największych ptaków wróblowych na świecie. Samiec ma imponujący ogon.





Inne gatunki

  • lirogon skromny (Menura alberti)

Występowanie i środowisko

Lirogony zamieszkują południowo-wschodnią Australię. Większą część czasu ptaki te spędzają na ziemi. Ich środowiskiem życia są lasy deszczowe i twardolistne.

Tryb życia i zachowanie

Ptaki te mają zdolność naśladowania rozmaitych dźwięków, w tym aż 25% odgłosów innych ptaków z otoczenia lirogonów. Świetnie biegają i kopią w ziemi. Słabo latają. Lot ślizgowy. Noc spędzają wysoko na drzewie. Lirogony są samotnikami, które bronią swego terytorium. Długość życia wynosi 20-30 lat.

Morfologia i anatomia

Długość ciała od 76 cm do 103 cm.

Rozmnażanie

Samce budują na ziemi kopce, na których odbywają toki. Toki trwają nawet połowę dnia. Samiec potrząsa i nakrywa się ogonem. Kopulacja odbywa się na kopcu. Zaledwie jedno jajo samica znosi zimą. Co zdumiewające dość często i na kilka godzin samica pozostawia jajo bez opieki, przez co okres inkubacji trwa aż 50 dni. Pisklęta rosną wolno. Pozostają w gnieździe około 50 dni. Młodymi opiekuje się samica.

Pożywienie

Polują na bezkręgowce.

Ciekawostki

To jedne z największych ptaków wróblowych na świecie.




© medianauka.pl, 2018-12-01, RODZ-769



 

Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?




Polecamy w naszym sklepie

Kubek zwierzęta Bałtyku
Kolorowe skarpetki Kostka
Paw Puzzle
Kolorowe skarpetki Miasto
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.