Lorysa górska

Lorysa górska (Trichoglossus haematodus) to piękna, bardzo kolorowa papuga. Ma dość krótki ogon. Głowa jest niebieska, dziób czerwony. Wierzch ciała i spód zielony, podgardle niebiesko-czerwone. Na skrzydłach niebieskie i czerwone pióra.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Indonezja, Nowa Gwinea, wyspy na Pacyfiku. Żyje na skrajach lasów, w parkach i ogrodach w terenach górskich do wysokości 2000 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy niewielkie stada od kilku do kilkunastu osobników. Żeruje o świcie i o zmierzchu. Przebija dziobem owoc i językiem pobierają zawartość. Na ziemi siada wyłącznie w celu pobrania wody. Nocuje wysoko w koronach drzew.

Morfologia i anatomia

Jaja białe, owalne.

Pożywienie

Zjada owoce, nektar, nasiona, pyłek, kwiaty, a także owady.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada w dziuplach. Samica składa 1-3 jaja i wysiaduje je przez 25 dni. Samiec karmi młode, które usamodzielniają się po 7-8 tygodniach.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Lorysy górskie na piórach przenoszą pyłki kwiatów, biorąc znaczący udział w zapylaniu roślin.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Trichoglossus h. haematodus - lorysa górska, (Linnaeus, 1771)
  • Trichoglossus h. rosenbergii - lorysa czarnobrzucha, Schlegel, 1871


Hodowla - informacje dla hodowców

Parametry i informacjeOpis
Informacje ogólne o gatunku To ptak dość łatwy w hodowli.
Rodzaj klatki i wyposażeniePreferuje wolierę o długości przynajmniej 1,5 m., ale w małych klatkach też można ją trzymać.
Inne warunki chowu Ich odchody są rzadkie i obfite.
PokarmPodajemy gotowy pokarm dla lorys, owoce, zieleninę, gwiazdnicę, mniszek lekarski, marchew, żywy pokarm (larwy mączniaka, czerwie, larwy mrówek, gotowy jajeczny i lęgowy pokarm dla miękkojadów, skiełkowane ziarna, kłosy prosa, namoczone ziarna słonecznika.
RozmnażanieW okresie godów ptaki są agresywne i należy każdą parę trzymać w osobnej wolierze. Młode po uzyskaniu samodzielności należy oddzielić od rodziców, którzy przejawiają zachowania agresywne.
Ograniczenia prawne
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)

Pokrewne gatunki ptaków

ikonaLorysa niebieskobrzucha
Trichoglossus moluccanus
Papugi wschodnie
Papugi wschodnie

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2013-04-30, GAT-489






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kolorowe skarpetki Miasto
kolorowe skarpetki góra lodowa
Mapa świata Puzzle
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.