Logo Serwisu Media Nauka

Lorysa górska
(Trichoglossus haematodus)

Lorysa górska (Trichoglossus haematodus) to piękna, bardzo kolorowa papuga. Ma dość krótki ogon. Głowa jest niebieska, dziób czerwony, Wierzch ciała i spód zielony, podgardle niebiesko-czerwone. Na skrzydłach niebieskie i czerwone pióra.

Lorysa górska (Trichoglossus haematodus)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Lorysa górska (Trichoglossus haematodus)
Nazwy obce
angielska: Coconut Lorikeet, Rainbow Lorikeet
niemiecka: Allfarblori, Keilschwanzlori
czeska: Lori mnohobarvý
francuska: Loriquet à tête bleue
hiszpańska: Lori arcoíris
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1771)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Lorysa górska - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 25 cm do 30 cm
Ciężar: od 75 g do 157 g
Maksymalna długość życia
28 lat.
Podgatunki
20-21 podgatunków.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Papugowe (Psittaciformes)
Rodzina: Papugi (Psittacidae)
Jaja
Jaja białe, owalne.

Występowanie i środowisko

Indonezja, Nowa Gwinea, wyspy na Pacyfiku. Żyje na skrajach lasów, w parkach i ogrodach w terenach górskich do wysokości 2000 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy niewielkie stada od kilku do kilkunastu osobników. Żeruje o świcie i o zmierzchu. Przebija dziobem owoc i językiem pobierają zawartość. Na ziemi siada wyłącznie w celu pobrania wody. Nocuje wysoko w koronach drzew.

Pożywienie

Zjada owoce, nektar, nasiona, pyłek, kwiaty, a także owady.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada w dziuplach. Samica składa 1-3 jaja i wysiaduje je przez 25 dni. Samiec karmi młode, które usamodzielniają się po 7-8 tygodniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Lorysy górskie na piórach przenoszą pyłki kwiatów, biorąc znaczący udział w zapylaniu roślin.

Zdjęcia i grafiki - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: To ptak dość łatwy w hodowli.

Rodzaj klatki i wyposażenie:Preferuje wolierę o długości przynajmniej 1,5 m., ale w małych klatkach też można ją trzymać.

Inne warunki chowu: Ich odchody są rzadkie i obfite.

Pokarm: Podajemy gotowy pokarm dla lorys, owoce, zieleninę, gwiazdnicę, mniszek lekarski, marchew, żywy pokarm (larwy mączniaka, czerwie, larwy mrówek, gotowy jajeczny i lęgowy pokarm dla miękkojadów, skiełkowane ziarna, kłosy prosa, namoczone ziarna słonecznika.

Rozmnażanie: W okresie godów ptaki są agresywne i należy każdą parę trzymać w osobnej wolierze. Młode po uzyskaniu samodzielności należy oddzielić od rodziców, którzy przejawiają zachowania agresywne.

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2013-04-30, GAT-489








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.