Logo Media Nauka

Lorysa tęczowa (Trichoglossus moluccanus)
© mdb - Fotolia.com

Lorysa tęczowa

Lorysa tęczowa (Trichoglossus moluccanus) to to niezwykle kolorowa papuga z podrodziny lor. Ma niebieską głowę, wierzch ciała i ogon zielony, spód niebieski, pierś pomarańczowo-żółta, dziób czerwonawy. Samica jest tak samo ubarwiona jak samiec. Samiec ma tylko trochę większą głowę i dziób.

Występowanie i środowisko

Występuje w zachodniej części Australii. Zamieszkuje tereny otwarte, parki, sady. Generalnie zajmuje bardzo różnorodne środowiska.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w parach lub małych stadach.

Pożywienie

Zjada nektar, pyłek kwiatowy, owoce, jagody, nasiona, pączki i owady.

Rozmnażanie

Gniazduje w dziuplach, położonych wysoko. Samica znosi zwykle 2 jaja, które wysiaduje przez 25 dni. Młode przebywają w gnieździe przez 7-8 tygodni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: To ptak dość łatwy w hodowli.

Rodzaj klatki i wyposażenie: Preferuje przestrzenną wolierę, ale w małych klatkach też można ją trzymać. Należy zapewnić tym papugom możliwość codziennego latania. Ich odchody są rzadkie i są problemem, gdy puszcza się je wolno w mieszkaniu.

Pokarm: Podajemy gotowy pokarm dla lorys, owoce, zieleninę, gwiazdnicę, mniszek lekarski, marchew, żywy pokarm (larwy mączniaka, czerwie, larwy mrówek, gotowy jajeczny i lęgowy pokarm dla miękkojadów, skiełkowane ziarna, kłosy prosa, namoczone ziarna słonecznika.

Rozmnażanie: Do lęgów przystępują po zalotach godowych. Jaja składają w budkach lęgowych oraz jamkach w ziemi.

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2013-06-11, GAT-589


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaAleksandretta chińska
Psittacula derbiana
ikonaAleksandretta obrożna
Psittacula krameri
ikonaAleksandretta śliwogłowa
Psittacula cyanocephala
ikonaAleksandretta większa
Psittacula eupatria
ikonaAmazonka pąsowa
Amazona vinacea
ikonaAra hiacyntowa
Anodorhynchus hyacinthinus
ikonaAra zielona
Ara militaris
ikonaKonura czarnogłowa
Aratinga (Nandayus) nenday
ikonaKonura jendaj
Aratinga jandaya
ikonaKonura słoneczna
Aratinga solstitialis
ikonaLorysa górska
Trichoglossus haematodus
ikonaŁąkówka turkusowa
Neophema pulchella
ikonaMnicha nizinna
Myiopsitta monachus
ikonaNierozłączka czarnogłowa
Agapornis personatus
ikonaNierozłączka czerwonoczelna
Agapornis roseicollis
ikonaNierozłączka Fischera
Agapornis fischeri
ikonaPapużka falista
Melopsittacus undulatus
ikonaRozella białolica
Platycercus eximius
ikonaRozella czarnogłowa
Barnardius zonarius
ikonaRozella królewska
Platycercus elegans
ikonaRudosterka zielonolica
Pyrrhura molinae
ikonaSzkarłatka królewska
Alisterus scapularis
ikonaŚwiergotka seledynowa
Psephotus haematonotus
ikonaŻako
Psittacus erithacus
Papugowate
Papugowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.