Logo Serwisu Media Nauka

Lorysa tęczowa
(Trichoglossus moluccanus)

Lorysa tęczowa (Trichoglossus moluccanus) to to niezwykle kolorowa papuga z podrodziny lor. Ma niebieską głowę, wierzch ciała i ogon zielony, spód niebieski, pierś pomarańczowo-żółta, dziób czerwonawy. Samica jest tak samo ubarwiona jak samiec. Samiec ma tylko trochę większą głowę i dziób.

Lorysa tęczowa (Trichoglossus moluccanus)
© mdb - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Lorysa tęczowa (Trichoglossus moluccanus)
Nazwy obce
angielska: Rainbow Lorikeet
Pierwsze opisanie gatunku
(Gmelin, 1788)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Lorysa tęczowa - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 25 cm do 30 cm
Maksymalna długość życia
28 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Papugowe (Psittaciformes)
Rodzina: Papugi (Psittacidae)
Jaja
Jaja białe, owalne.

Występowanie i środowisko

Występuje w zachodniej części Australii. Zamieszkuje tereny otwarte, parki, sady. Generalnie zajmuje bardzo różnorodne środowiska.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w parach lub małych stadach.

Pożywienie

Zjada nektar, pyłek kwiatowy, owoce, jagody, nasiona, pączki i owady.

Rozmnażanie

Gniazduje w dziuplach, położonych wysoko. Samica znosi zwykle 2 jaja, które wysiaduje przez 25 dni. Młode przebywają w gnieździe przez 7-8 tygodni.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: To ptak dość łatwy w hodowli.

Rodzaj klatki i wyposażenie:Preferuje przestrzenną wolierę, ale w małych klatkach też można ją trzymać. Należy zapewnić tym papugom możliwość codziennego latania. Ich odchody są rzadkie i są problemem, gdy puszcza się je wolno w mieszkaniu.

Pokarm: Podajemy gotowy pokarm dla lorys, owoce, zieleninę, gwiazdnicę, mniszek lekarski, marchew, żywy pokarm (larwy mączniaka, czerwie, larwy mrówek, gotowy jajeczny i lęgowy pokarm dla miękkojadów, skiełkowane ziarna, kłosy prosa, namoczone ziarna słonecznika.

Rozmnażanie: Do lęgów przystępują po zalotach godowych. Jaja składają w budkach lęgowych oraz jamkach w ziemi.

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2013-06-11, GAT-589







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.