Makak czubaty

Makak czubaty, makak czarny, pawian czubaty (Macaca nigra) to gatunek ssaka z rodziny małp wąskonosych. Występuje dymorfizm płciowy. Samce są większe od samic. Ciało pokryte ciemnym włosiem (czarnym lub brązowym). Spód ciała nieco jaśniejszy. Na pośladkach duże nagnioty w kolorze cielistym. Twarz nie jest pokryta włosami, czarna, mocno wydłużona, uwydatnione łuki brwiowe. Na głowie włosy tworzą charakterystyczny czub, odróżniający go od innych makaków.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Wyspa Celebes (Indonezja). Zamieszkuje lasy deszczowe.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w parach lub małych grupach. Większość czasu spędza na ziemi. Prowadzi koczowniczy tryb życia. Lubi brzegi rzek i morza.

Pożywienie

W diecie przeważa pokarm roślinny (owoce i liście), choć jest wszystkożerny.

Rozmnażanie

Makak czubaty (Cynopithecus niger)Ciąża trwa około 5 miesięcy. Samica rodzi zwykle jedno młode, które jest uczepione brzucha matki przez 2 miesiące. Dojrzałość płciową osiąga po 3 latach.

Ochrona i zagrożenia CR

Gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem. Ma status CR w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Przez mieszkańców wyspy Celebes makak czubaty jest uważany za zwierzę święte.

Mięso makaka czubatego jest podawane jako tradycyjne danie w Boże Narodzenie.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Cynopithecus niger
  • Macaca lembicus (Miller, 1931)
  • Macaca malayanus (Desmoulins, 1824)

Pokrewne gatunki ssaków

ikonaMakak rozczochrany
Macaca sinica
ikonaMakak brodaty
Macaca assamensis
ikonaMakak czepkowy
Macaca radiata
ikonaMakak tybetański
Macaca thibetana
ikonaMakak japoński
Macaca fuscata
ikonaMakak lwi
Macaca silenus
ikonaMakak niedźwiedzi
Macaca arctoides
ikonaMakak orientalny
Macaca nemestrina
Koczkodanowate
Koczkodanowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Hanna i Antoni Gucwińscy - Zoologia Tom I Ssaki Część I Leksykon popularnonaukowy., ISBN 83-88988-01-8, Albatros 2003

© medianauka.pl, 2012-12-15, GAT-173




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.