Logo Serwisu Media Nauka

Makak czubaty, makak czarny, pawian czubaty
(Macaca nigra, Cynopithecus niger)

Makak czubaty,makak czarny, czubaty pawian (Macaca nigra) to gatunek ssaka z rodziny małp wąskonosych. Występuje dymorfizm płciowy. Samce są większe od samic. Ciało pokryte ciemnym włosiem (czarnym lub brązowym). Spód ciała nieco jaśniejszy. Na pośladkach duże nagnioty w kolorze cielistym. Twarz nie jest pokryta włosami, czarna, mocno wydłużona, uwydatnione łuki brwiowe. Na głowie włosy tworzą charakterystyczny czub, odróżniający go od innych makaków.

Makak czubaty, makak czarny, pawian czubaty (Macaca nigra, Cynopithecus niger)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Makak czubaty, makak czarny, pawian czubaty (Macaca nigra, Cynopithecus niger)
Synonimy
Cynopithecus niger
Macaca lembicus (Miller, 1931)
Macaca malayanus (Desmoulins, 1824)
Nazwy obce
angielska: Celebes Crested Macaque, Gorontalo Macaque, Black Crested Macaque, Celebes Macaque, Crested Black Macaque, Celebes Black Macaque, Sulawesi Black Macaque, Sulawesi Macaque
niemiecka: Schopfaffe oder Schopfmakak
francuska: Cynopithèque Nègre, Macaque Des Célèbes
hiszpańska: Macaca Negra
Pierwsze opisanie gatunku
(Desmarest, 1822)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Makak czubaty, makak czarny, pawian czubaty - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 60 cm
Długość ogona: 6 cm
Ciężar: od 4.5 kg do 12 kg
Maksymalna długość życia
20 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Małpy wąskonose (Cercopithecidae)

Występowanie i środowisko

Wyspa Celebes (Indonezja). Zamieszkuje lasy deszczowe.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w parach lub małych grupach. Większość czasu spędza na ziemi. Prowadzi koczowniczy tryb życia. Lubi brzegi rzek i morza.

Pożywienie

W diecie przeważa pokarm roślinny (owoce i liście), choć jest wszystkożerny.

Rozmnażanie

Makak czubaty (Cynopithecus niger)Ciąża trwa około 5 miesięcy. Samica rodzi zwykle jedno młode, które jest uczepione brzucha matki przez 2 miesiące. Dojrzałość płciową osiąga po 3 latach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - CR

Gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem. Ma status CR w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Przez mieszkańców wyspy Celebes makak czubaty jest uważany za zwierzę święte.

Mięso makaka czubatego jest podawane jako tradycyjne danie w Boże Narodzenie.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-15, GAT-173







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.