Logo Media Nauka

Makak japoński

Makak japoński, małpa śnieżna (Macaca fuscata) to gatunek ssaka z rodziny małp wąskonosych. Ciało jest pokryte długim i gęstym, żółtawym futrem. Twarz jest naga, ma kolor czerwony.

Makak japoński (Macaca fuscata)
© Igor Kovalchuk - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Makak japoński
Nazwa łacińska
Macaca fuscata
Nazwy obce
angielska: Japanese Macaque
niemiecka: Japanmakak, Schneeaffe, Rotgesichtsmakake
czeska: Makak červenolící, makak japonský
francuska: Macaque À Face Rouge, Macaque Japonais
hiszpańska: Macaca Japonesa
Pierwsze opisanie gatunku
(Blyth, 1875)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Makak japoński - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 47 cm do 60 cm
Długość ogona: 12 cm
Ciężar: od 8 kg do 12 kg
Podgatunki
M. f. fuscata (Blyth, 1875)
M. f. yakui Kuroda, 1941
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Małpy wąskonose (Cercopithecidae)

Występowanie i środowisko

Azja. Małpy te żyją w Japonii.

Tryb życia i zachowanie

Makaki japońskie te lubią zażywać gorących kąpieli wodnych. Potrafią tez bawić się na śniegu i lepić z niego śnieżki.

Morfologia i anatomia

Długość ciała osiąga 60 cm. Długość ogona wynosi do 12 cm. Małpa ta waży do 12 kg.

Pożywienie

Makak jest wszystkożerny. Zjada rośliny (owoce, orzechy, liście, pędy), ale żywi się także owadami i innymi bezkręgowcami. Zimą żywi się korą drzew.

Rozmnażanie

Brak danych.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Japonii podlega ścisłej ochronie.

Ciekawostki

Makak japoński to występująca najdalej na północ małpa.

Odgrywa dużą rolę w mitologii, literaturze i sztuce japońskiej.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-23, GAT-375





© Media Nauka 2008-2018 r.