Logo Serwisu Media Nauka

Rezus
(Macaca mulatta)

Rezus (Macaca mulatta) to najlepiej poznana przez naukę małpa, pokryta żółto-brązowym futrem. Kończyny przednie i tylne są tej samej długości. Jest zwierzęciem laboratoryjnym.

Rezus (Macaca mulatta)
© Svetlana Nikolaeva - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Rezus (Macaca mulatta)
Synonimy
Macaca brachyurus (Elliot, 1909)
Macaca brevicaudatus (Elliot, 1913)
Macaca erythraea (Shaw, 1800)
Macaca fulvus (Kerr, 1792)
Macaca lasiotus (Gray, 1868)
Macaca littoralis (Elliot, 1909)
Macaca mcmahoni Pocock, 1932
Macaca nipalensis Hodgson, 1840
Macaca oinops Hodgson, 1840
Macaca rhesus (Audebert, 1798)
Macaca sancti-johannis (Swinhoe, 1866)
Macaca siamica Kloss, 1917
Macaca tcheliensis (Milne-Edwards, 1872)
Macaca vestita (Milne-Edwards, 1892)
Macaca villosa (True, 1894)
Nazwy obce
angielska: Rhesus Monkey, Rhesus Macaque
niemiecka: Rhesusaffe
czeska: Makak rhesus
francuska: Macaque Rhésus
hiszpańska: Mono Resus
Pierwsze opisanie gatunku
(Zimmermann, 1780)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Rezus - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 47 cm do 63 cm
Długość ogona: 30 cm
Ciężar: od 4.5 kg do 10 kg
Maksymalna długość życia
20 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Małpy wąskonose (Cercopithecidae)

Występowanie i środowisko

Tereny leśne, otwarte lub skaliste. Od Afganistanu na zachodzie po Chiny na wschodzie i Indie na południu.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w dużych koloniach złożonych z kilkudziesięciu osobników. Prowadzi naziemny i nadrzewny tryb życia.

Pożywienie

Owoce, korzenie, liście, owady, ryż, kukurydza, trzcina cukrowa, mięczaki, skorupiaki. Napycha zdobytym pożywieniem torby policzkowe po to, by zjeść w spokoju w niedostępnych dla człowieka miejscach.

Rozmnażanie

Samica po ciąży trwającej 164 dni rodzi zwykle jedno, rzadziej 2 młode. Samica karmi je przez 12 miesięcy. Młode dojrzałość płciową osiąga w czwartym roku życia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Czynnik Rh krwi był wykryty po raz pierwszy u rezusa.

Rezus był pierwszą małpą, która poleciała w kosmos.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-02-10, GAT-332




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.