Rezus

Rezus (Macaca mulatta) to najlepiej poznana przez naukę małpa, pokryta żółto-brązowym futrem. Kończyny przednie i tylne są tej samej długości. Jest zwierzęciem laboratoryjnym.


Rezus (Macaca mulatta)
© Svetlana Nikolaeva - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Tereny leśne, otwarte lub skaliste. Od Afganistanu na zachodzie po Chiny na wschodzie i Indie na południu.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w dużych koloniach złożonych z kilkudziesięciu osobników. Prowadzi naziemny i nadrzewny tryb życia.

Pożywienie

Owoce, korzenie, liście, owady, ryż, kukurydza, trzcina cukrowa, mięczaki, skorupiaki. Napycha zdobytym pożywieniem torby policzkowe po to, by zjeść w spokoju w niedostępnych dla człowieka miejscach.

Rozmnażanie

Samica po ciąży trwającej 164 dni rodzi zwykle jedno, rzadziej 2 młode. Samica karmi je przez 12 miesięcy. Młode dojrzałość płciową osiąga w czwartym roku życia.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Czynnik Rh krwi był wykryty po raz pierwszy u rezusa.

Rezus był pierwszą małpą, która poleciała w kosmos.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-02-10, GAT-332




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.