PL

Modraczek

Modraczek (Tarsiger cyanurus) to gatunek ptaka z rodziny drozdowatych, przez niektóre źródła zaliczany do muchołówkowatych. Ma piękne upierzenie. Samiec ma niebieski wierzch, jasną brew nad okiem, jasny spód, różowy odcień na piersiach, pomarańczowe boki. Samice są z wierzchu brunatne z oliwkowym odcieniem i niebieskawym nalotem. Ogon i kuper mają niebieskie. spód jest białawy, boki żółtawe.


Modraczek(Tarsiger cyanurus)
© norimoto - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Występuje w Azji po Kamczatkę (głównie Syberia, a także Chiny), a także w Europie (Finlandia). Wyjątkowo zalatuje do Polski (kilka stwierdzeń jesienią). To ptak leśny.

Tryb życia i zachowanie

To na ogół ptak osiadły, choć podgatunek żyjący na Syberii odbywa wędrówki. Ptak ten często porusza skrzydłami i ogonem.

Morfologia i anatomia

Osiąga 13,5 cm długości ciała i ciężar około 15 g.

Pożywienie

Poluje na owady.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi lub w dziuplach. Samica znosi 7 jaj. Wysiaduje je sama.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-13, GAT-10120




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.