Modraszka (zwyczajna)

Modraszka, sikora modra (Parus caeruleus) to ptak z rodziny sikorowatych, pięknie ubarwiony, mniejszy od wróbla. Głowa z wierzchu, ogon, kark, skrzydła są niebieskie, spód żółty, grzbiet jest oliwkowy, głowa biała, czarna pręga biegnie przez oczy. Na skrzydle występuje cienka, biała pręga.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Modraszka (zwyczajna) (Cyanistes caeruleus)

© fotomaster - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Można ją spotkać w Europie poza jej najdalej na północ wysuniętymi obszarami, w północnej części Afryki, Turcji i Iranie. Modraszka żyje w lasach liściastych i mieszanych, sadach i parkach. Jest w Polsce licznym ptakiem lęgowym.

Tryb życia i zachowanie

Modraszka jest ptakiem częściowo wędrownym. W Polsce można modraszki spotkać cały rok. Ptaki z północy odbywają dalekie wędrówki. Najliczniejsze są na wybrzeżu. Często zwisa głową w dół. Bardzo sprawnie porusza się pośród gałęzi. Zimą tworzy stada z sikorami innych gatunków. Jest sprawnym lotnikiem. Zręcznie lawiruje między gałęziami drzew.

Modraszka zaniepokojona woła "tszerr-tetet" lub "tsi-tsi". Śpiewa rozpoczynając od zgrzytliwych tonów, przechodzących w tryl.

Pożywienie

Sikora modra zjada owady i pajęczaki oraz drobne nasiona.

Rozmnażanie

Modraszka gniazduje w dziuplach, bardzo chętnie zajmuje budki lęgowe (średnica wlotu: 27-28 mm). Gniazdo zbudowane jest z mchu, suchej trawy, jest poza tym wysłane grubą, filcową warstwą z wełny, włosia, sierści. Samica 1-2 razy w roku składa 7-13 jaj, które sama wysiaduje przez 12-14 dni. Lęgi zaczynają się w połowie kwietnia. Samiec karmi młode. Młode opuszczają dziuplę po 17-18 dniach.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Nie jest gatunkiem zagrożonym wymarciem. W Polsce jest to ptak chroniony.

Ciekawostki

Sikory modraszki wraz z sikorami bogatkami są częstymi gośćmi karmników wystawianych zimą.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Trwa okres lęgowy sikorki modrej.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków


Jaki ptak znosi najwięcej jaj?
Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?
Ile jest ptaków na świecie?
Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?
Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?
To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?
Największe gniazda ptaków
Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.
Jak dokarmiać ptaki?
Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?
Najmniejsze ptaki na świecie
Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?
Największe ptaki na świecie
Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?

© medianauka.pl, 2013-11-24, GAT-646




©® Media Nauka 2008-2023 r.