Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Modraszka, sikora modra
(Parus caeruleus)

Modraszka, sikora modra (Parus caeruleus) to ptak z rodziny sikorowatych, pięknie ubarwiony, mniejszy od wróbla. Głowa z wierzchu, ogon, kark, skrzydła są niebieskie, spód żółty, grzbiet jest oliwkowy, głowa biała, czarna pręga biegnie przez oczy. Na skrzydle występuje cienka, biała pręga.

Modraszka, sikora modra (Parus caeruleus)
© fotomaster - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Modraszka, sikora modra (Parus caeruleus)
Nazwy obce
angielska: Blue Tit
niemiecka: Blaumeise
czeska: Sýkora modřinka
francuska: Mésange bleue
hiszpańska: Herrerillo común
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Modraszka, sikora modra - mapa występowania na świecieModraszka, sikora modra - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 13 cm
Ciężar: do 11 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Sikorowate, sikory (Paridae)
Głos
Zaniepokojona woła "tszerr-tetet" lub "tsi-tsi". Śpiewa rozpoczynając od zgrzytliwych tonów, przechodzących w tryl.

Występowanie i środowisko

Można ją spotkać w Europie poza jej najdalej na północ wysuniętymi obszarami, w północnej części Afryki, Turcji i Iranie. Modraszka żyje w lasach liściastych i mieszanych, sadach i parkach. Jest w Polsce licznym ptakiem lęgowym.

Tryb życia i zachowanie

Jest ptakiem częściowo wędrownym. W Polsce można modraszki spotkać cały rok. Ptaki z północy odbywają dalekie wędrówki. Najliczniejsze są na wybrzeżu. Często zwisa głową w dół. Bardzo sprawnie porusza się pośród gałęzi. Zimą tworzy stada z sikorami innych gatunków. Jest sprawnym lotnikiem. Zręcznie lawiruje między gałęziami drzew.

Pożywienie

Zjada owady i pajęczaki oraz drobne nasiona.

Rozmnażanie

Gniazduje w dziuplach, bardzo chętnie zajmuje budki lęgowe (średnica wlotu: 27-28 mm). Gniazdo zbudowane jest z mchu, suchej trawy, jest poza tym wysłane grubą, filcową warstwą z wełny, włosia, sierści. Samica 1-2 razy w roku składa 7-13 jaj, które sama wysiaduje przez 12-14 dni. Lęgi zaczynają się w połowie kwietnia. Samiec karmi młode. Młode opuszczają dziuplę po 17-18 dniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Nie jest gatunkiem zagrożonym wymarciem. W Polsce jest to ptak chroniony.

Ciekawostki

Sikory modraszki wraz z sikorami bogatkami są częstymi gośćmi karmników wystawianych zimą.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-11-24, GAT-646


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
modraszka
   tlo-ikonatlo-ikona       

Trwa okres lęgowy sikorki modrej.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.